Oudste bewijs van paddo-gebruik in Europa ontdekt

Anno 2011 halen mensen met dank aan de paddo’s nog regelmatig de krant. Maar zo’n 6000 jaar geleden eindigden ze dankzij de hallucinogene eigenschappen van de paddo ook al in de ‘krant’ oftewel op rotsttekeningen. Dat blijkt uit onderzoek. Archeologen vonden in tekeningen in Spanje de oudste bewijzen van paddo-gebruik die ooit in Europa zijn aangetroffen.

De wetenschappers ontdekten de rotstekeningen in een grot nabij het stadje Villar del Humo. Op de tekening is een stier en een rijtje van dertien paddenstoelen te zien. De onderzoekers bestudeerden de paddenstoelen en concluderen dat het wel Psilocybe hispanica, oftewel paddo’s moeten zijn.

Religie
De getekende paddenstoelen hebben net zo’n kapje als de Psilocybe hispanica. Ook ontbreekt de ring rondom het steeltje van de paddenstoel. Waarschijnlijk gebruikten de oude Spanjaarden de paddenstoelen tijdens hun religieuze bijeenkomsten. Door de paddo’s moeten deze diensten een stuk levendiger zijn geworden.

WIST U DAT…

Algerije
Overigens zijn het niet de oudste bewijzen van paddo-gebruik wereldwijd. In Algerije zijn eerder prehistorische tekeningen van paddo’s aangetroffen die zo’n 7000 tot 8000 jaar oud zijn.

Bovenstaande foto laat de Spaanse rotstekening zien. Rechtsonder zijn de paddenstoelen duidelijk zichtbaar. De foto verscheen eerder, net als het volledige onderzoek in het blad Economic Botany.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd