Resten van 14.000 jaar oude hond ontdekt

Duitse wetenschappers hebben de restanten van een 14.000 jaar oude hond geïdentificeerd. De botten werden al in 1873 ontdekt, maar zijn onlangs pas geanalyseerd. De botten zijn belangrijk, omdat ze aantonen dat de mens de hond 14.000 jaar geleden reeds als huisdier hield.

Volgens de archeologen stamt het bot uit de periode tussen 14.100 en 14.600 jaar geleden. In die tijd waren de mensen nog jagers en verzamelaars.

De onderzoekers zijn er zeker van dat ze niet te maken hebben met een wolf, maar dat het echt om een hond gaat. De tanden en de kaak zijn namelijk heel anders dan die van wolven. De tamme hond zoals veel mensen die tegenwoordig in huis nemen, stamt wel af van de wolf. De hond ontstond toen de mens deze temde en als huisdier ging houden.

De botten van deze hond verschillen al sterk van die van de wolf en dat wijst erop dat de mens de hond al een eind gedomesticeerd had. Wanneer de mens de hond voor het eerst ging temmen, is nog steeds onduidelijk, maar vaststaat dat dat zeker langer dan 14.000 jaar geleden moet zijn geweest.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd