‘Oudste’ Amerikaanse vogel is opnieuw moeder geworden

De oudst bekende vogel in de Verenigde Staten is gespot met een kuiken. Wisdom, een ruim zestig jaar oude Laysanalbatros, laat zien dat ze nog steeds jongen opvoedt. In haar hele leven heeft ze waarschijnlijk al 30 tot 35 kuikens opgevoed. Hoewel albatrossen hun hele leven bij dezelfde partner blijven is het onbekend of dit ook geldt voor Wisdom. Het zou immers bijzonder zijn als de stokoude partner van Wisdom na zestig jaar nog steeds in leven is.

Wetenschappers van de Amerikaanse Geological Survey troffen Wisdom in het jaar 1956 aan, toen ze bezig was om een ei uit te broeden. Aangezien albatrossen pas acht a negen jaar na de geboorte beginnen met broeden, is Wisdom waarschijnlijk begin zestig. De wetenschappers ringden de vogel om haar in de gaten te houden.

“Ik heb er haast geen woorden voor om dit te beschrijven”, zegt Bruce Peterjohn van het Patuxent Wildlife Research Center in Maryland. “De vogel is nog steeds in staat om jongen op te voeden en ziet er fantastisch uit.”

Wisdom heeft de komende tijd nog genoeg te doen. Een albatros legt gemiddeld één ei per jaar en is de rest van het jaar bezig met broeden en het opvoeden van de kuikens.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd