Intuïtief aanvoelen dat je kind ziek is, het klinkt nogal zweverig, maar onderzoek heeft aangetoond dat ouders wel degelijk op hun intuïtie kunnen vertrouwen. En artsen zouden daar beter naar moeten luisteren.
Als ouders bezorgd zijn dat hun kind achteruitgaat in het ziekenhuis hebben ze het even vaak bij het rechte eind als de officiële metingen van hartslag, ademhaling of bloeddruk.
De studie, die in The Lancet verscheen, levert overtuigend nieuw bewijs dat het belangrijk is om naar de intuïtie van ouders te luisteren bij zieke kinderen in het ziekenhuis. “We weten dat ouders de experts zijn als het om hun kinderen gaat”, aldus dr. Erin Mills van de Monash University in het Australische Melbourne. “Maar verhalen over ouders die niet worden gehoord, gevolgd door rampzalige uitkomsten, komen maar al te vaak voor. Daar wilden we verandering in brengen.”
Niet te negeren signaal
De studie introduceerde een eenvoudige vraag die zorgmedewerkers aan ouders moesten stellen tijdens elke controle van de vitale functies: “Bent u bang dat uw kind achteruitgaat?” De resultaten toonden aan dat kinderen van wie de ouders zeiden dat ze zich zorgen maakten, aanzienlijk meer kans hadden op een ernstige ziekte, zelfs als hun vitale functies normaal leken. “Als een ouder zei dat hij zich zorgen maakte, had zijn kind ongeveer vier keer meer kans om intensieve zorg nodig te hebben. Dat is een signaal dat we niet kunnen negeren”, aldus dr. Mills.
De studie komt na verschillende gevallen in Australische ziekenhuizen waarbij niet geluisterd werd naar de zorgen van familie, waarna het tragisch afliep met jonge patiëntjes. Dr. Mills houdt zich bezig met het toezicht op en de beoordeling van dergelijke gevallen waarin kinderen in het ziekenhuis schade oplopen en zegt dat deze bevindingen een belangrijke leemte opvullen. “Er was geen standaardmanier om de zorgen van ouders vast te leggen of erop te reageren”, vertelt ze. “We wilden testen of input van ouders ons kan helpen om achteruitgang eerder te signaleren en dat kan dus.”
Anders luisteren
De studie benadrukt de noodzaak om de zorgen van ouders formeel te integreren in de vroegtijdige waarschuwingssystemen van ziekenhuizen. De huidige instrumenten zijn vaak uitsluitend op fysiologische metingen gebaseerd. “Het gaat niet alleen om het verbeteren van systemen. Het gaat om het veranderen van de manier waarop we luisteren”, legt Mills uit. “Wanneer we families rechtstreeks vragen, creëren we vertrouwen en kunnen we eerder handelen.”
De onderzoekers vinden dat de zorgen van ouders moeten worden meegenomen in klinische beoordelingsprocessen en moeten worden behandeld als een belangrijke bron van informatie, naast andere signalen. “De zorgen van ouders moeten deel uitmaken van elke beoordeling door een arts”, aldus Mills. “Het is geen klacht, het is belangrijke klinische informatie.”
Vertrouw op je instinct
De boodschap aan ouders is duidelijk: je instinct is belangrijk en je stem kan een cruciaal verschil maken. “Ouders zijn geen bezoekers, ze maken deel uit van het zorgteam”, besluit de onderzoeker. ”We willen dat elk ziekenhuis dat erkent en ouders de toestemming en de macht geeft om zich uit te spreken.”