Ouders, luister goed als je baby brabbelt

  baby

  Een brabbelende baby is vaak onverstaanbaar, maar toch is het goed wanneer ouders luisteren en op het gebrabbel reageren. Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Iowa blijkt dat de taalontwikkeling van baby’s hierdoor een boost krijgt.

  “Het is heel belangrijk hoe de ouder reageert”, vertelt professor Julie Gros-Louis van de universiteit van Iowa. Zij en haar team observeerden de interacties tussen twaalf moeders en hun acht maanden oude baby’s. Ze analyseerden hoe moeders reageerden op positieve kreten van hun kroost, zoals brabbelen en koeren, vooral wanneer het gericht was tegen de moeder.

  Uit het onderzoek blijkt dat het goed is om als ouder te reageren op het gebrabbel van een kind. Een kind gaat vervolgens steeds meer met de ouder communiceren, waardoor de taalontwikkeling versnelt. Uit een vervolgonderzoek blijkt dat dreumessen van goed communicerende ouders op een leeftijd van vijftien maanden niet alleen meer woorden kennen, maar tevens meer gebaren gebruiken.

  Overigens wordt de taalontwikkeling van kinderen al voor de geboorte gestimuleerd. In de baarmoeder leren baby’s hun eerste woorden. Wanneer baby’s kort na de geboorte een bekend woord horen, is er sprake van een verhoogde hersenactiviteit. Ouders kunnen dus al zelfs vóór de geboorte gaan werken aan de taalontwikkeling van kinderen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd