Laat naar bed en vroeg weer op: veel ouderen weigeren het oude slaappatroon op te geven. Wetenschappers bevestigen dit. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat 66+-ers twintig minuten korter slapen dan volwassenen (40 tot 55 jaar oud) en 43 minuten korter dan jonge volwassenen (20 tot 30 jaar oud).
Het onderzoek wijst uit dat mensen gemiddeld acht uur per nacht slapen. Als mensen ouder worden, slapen ze niet alleen korter; de tijd in diepe slaap neemt ook af. Desondanks klagen oudere mensen niet overdag over slaaptekort, in tegenstelling tot jongeren die langer slapen.
“Onze bevindingen tonen aan dat het niet normaal is dat ouderen overdag slaperig zijn. Of je nu jong of oud bent: als je overdag slaperig bent, heb je te kort geslapen of je hebt een slaapstoornis”, vertelt professor Derk-Jan Dijk van de universiteit van Surrey.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 110 volwassenen in de leeftijd van twintig tot 83 jaar oud. De onderzoekers beweren dat meer onderzoek nodig is, omdat niet is onderzocht hoe slaperig mensen ‘s avonds zijn. Het kan zijn dat oudere mensen dan slaperiger zijn dan jonge volwassenen.