Ouder met slecht werkgeheugen wordt sneller boos

 PSYCHOLOGIE  We hebben er allemaal wel eens last van. Kinderen die het bloed van onder de nagels halen of ouders die helemaal niets kunnen hebben. Gevolg: een flinke woedeuitbarsting. Alle negatieve emotie komt eruit. Onderzoek laat zien dat die negativiteit nauw samenhangt met de kwaliteit van het werkgeheugen.

De wetenschappers volgden een aantal moeders met een tweeling waarvan beide kinderen van hetzelfde geslacht waren. De moeder werd – met elk kind apart – in een frustrerende situatie gebracht. Daarnaast deden alle moeders een aantal tests waarin onder meer hun werkgeheugen op de proef werd gesteld. Het werkgeheugen is het deel van de hersenen waarin informatie die tijdelijk nodig is om bepaalde taken te volbrengen, wordt opgeslagen.

De resultaten laten zien dat de moeders met een slechter werkgeheugen sneller boos worden. Volgens de wetenschappers komt dat doordat zij minder goed in staat zijn om hun emoties en gedrag in de interactie met hun kinderen onder controle te houden. Ze kunnen die ‘taak’ die ze op dat moment moeten volbrengen, niet goed aan. Volgens hen zou het goed zijn om ouderschapscursussen aan te vullen met opdrachten die het werkgeheugen van ouders verbeteren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd