Oude wijnpers ontdekt onder drukke weg in Israël

  wijnpers

  Archeologen hebben onder één van de drukke straten in Jaffa, Israël een oude wijnpers teruggevonden. De pers zou uit de zesde of zevende eeuw stammen.

  De installatie die de archeologen onder een weg in Jaffa aantroffen, zou gebruikt zijn om vloeistoffen uit fruit te halen. Voor het gemak spreken de archeologen over een wijnpers, maar het is best mogelijk dat de pers ook gebruikt werd om andere vloeistoffen te verkrijgen.

  Mozaïek
  De wijnpers zou uit het einde van de zesde of het begin van de zevende eeuw stammen. “De installatie is verdeeld in verschillende oppervlakken die ingelegd zijn met wit mozaïek,” vertelt onderzoeker Yoav Arbel. “Aangezien het mozaïek ondoordringbaar is, vinden we dit vaak in persinstallaties terug.”

  WIST U DAT…

  …onlangs nog een goudschat van de kruisvaarders in Israël werd ontdekt?

  Vat
  Elk oppervlak van de pers staat in contact met een vat. Vloeistoffen afkomstig uit het fruit werden in dit vat verzameld. “Het is mogelijk dat het deel van de pers dat we nu ontdekt hebben nog maar een klein deel van de gehele installatie is en het is aannemelijk dat andere elementen ervan tijdens opgravingen in nabijgelegen straten later dit jaar worden blootgelegd.”

  De archeologen deden hun ontdekking toen ze kort voordat de gemeente de straten ging vernieuwen, onderzoek mochten doen. Inmiddels is het ontdekte deel van de wijnpers weer netjes toegedekt. De nieuwe infrastructuur wordt vervolgens voorzichtig op de wijnpers gelegd, zodat deze in ieder geval behouden blijft voor toekomstige generaties.

  Bronmateriaal

  "An Ancient Industrial Installation was Revealed beneath the Asphalt in Yafo (February 2013)" - Antiquities.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door de Israel Antiquities Authority.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd