Oude Noord-Amerikanen leefden tussen giganten

Leven tussen mammoeten en gigantische grondluiaards: in Noord-Amerika maakten mensen het 13.000 jaar geleden mee.

Dat blijkt uit een analyse van de universiteit van Florida. De wetenschappers bestudeerden botten die aan 24 verschillende mensen toebehoorden. Ook de resten van 48 dieren werden onder de loep genomen. Al snel moesten de onderzoekers concluderen dat de botten allemaal uit dezelfde tijd stamden en zo’n 13.000 jaar oud zijn.

Vero Beach
De botten zijn afkomstig van Vero Beach (Florida) en werden daar in het begin van de vorige eeuw al aangetroffen. Vero Beach is daarmee een bijzondere plaats, zo legt onderzoeker Barbara Purdy uit. “Vero Beach is nog steeds de enige plaats waar overvloedig menselijke botten – en niet alleen objecten die aan mensen toebehoorden – met de resten van de dieren werden teruggevonden.” Wetenschappers konden niet geloven dat de resten van de mensen net zo oud waren als die van de dieren. Ze dachten allen dat de mensen pas veel later dit gebied betrokken.

Barbara Purdy en een gigant. Foto: Florida Museum of Natural History / Kristen Grace.
Gigantische beesten
Maar dit nieuwe onderzoek voert bewijs aan dat de mensen en dieren weldegelijk uit dezelfde tijd stammen en dat levert een bijzonder plaatje op: deze mensen leefden tussen gigantische beesten. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Vertebrate Paleontology. In het gebied zijn namelijk resten van mammoeten, grondluiaards en sabeltandtijgers teruggevonden.

Elementen
De onderzoekers dateerden de menselijke en dierlijke resten zorgvuldig. Ze konden daarvoor helaas niet de koolstofdatering gebruiken, omdat de botten geen collageen bevatten. Daarom zochten ze naar bepaalde elementen in de botten. Wanneer botten beginnen te fossiliseren dan nemen ze namelijk elementen uit het omringende sediment op. Het is lastig om op basis van zo’n datering precies vast te stellen uit welke tijd botten stammen. Maar het is wel heel goed mogelijk om vast te stellen of botten uit dezelfde tijd stammen. “We ontdekten dat de menselijke restanten statistisch gezien dezelfde concentratie elementen bevatten als de (dierlijke, red.) fossielen,” concludeert onderzoeker Bruce MacFadden.

En daarmee lijkt een controversieel vraagstuk bijna opgelost. De giganten en mensen lijken namelijk toch echt samen geleefd te hebben. Toch blijven er ook nog genoeg vragen over. “Mensen volgden de dieren om aan voedsel te komen, maar dat is alles wat we weten,” vertelt Purdy. “We weten hoe hun gereedschappen eruit zagen en we weten dat ze op de uitgestorven dieren joegen, maar we weten praktisch niets over hun gezinsleven, hoe ze hun kinderen opvoedden en hoe ze om hun doden rouwden.” Wellicht worden ook die vragen in de toekomst nog beantwoord.

Bronmateriaal

"New UF study shows early North Americans lived with extinct giant beasts" - UFL.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Heinrich Harder (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd