Prehistorische mens haalde vos in huis

De hond wordt gezien als de aloude trouwe metgezel van de mens. Maar een nieuwe archeologische ontdekking wijst erop dat de hond zo’n 16.000 jaar geleden concurrentie ondervond van de vos. Archeologen vonden in Jordanië namelijk een graf met daarin een man en een vos. Dat wijst erop dat er toch wel sprake was van een band tussen het dier en de man.

De onderzoekers vonden in totaal twee graven. In het eerste vonden ze twee volwassenen: waarschijnlijk een man en een vrouw. De man was eerder overleden dan de vrouw. Naast de man lagen enkele delen van het lichaam van een vos. In het tweede graf vonden de wetenschappers de rest van het lichaam van de vos en ook nog enkele delen van de man. Het graf is ongeveer 16.500 jaar oud, zo schrijven de wetenschappers in het blad PLoS One. Daarmee is het graf 4000 jaar ouder dan het oudste graf dat wetenschappers van een mens en hond vonden.

Korte duur
Wie denkt dat de vos net als de hond een trouwe metgezel was, pootjes gaf en op commando ging zitten, heeft het mis. De onderzoekers vermoeden dat de relatie tussen de mens en vos van korte duur is geweest en dat de vos ook nooit echt gedomesticeerd is. De mens zou niet al te lang daarna namelijk ontdekt hebben dat de hond veel geschikter was.

WIST U DAT…

…prehistorische mensen de hond niet alleen als huisdier hielden, maar ook nuttigden?

Belangrijk
Vaststaat dat de vos in het graf heel belangrijk was voor de overledene. “Wat we hebben gevonden is een vos die vermoord is en bij zijn eigenaar is begraven,” legt onderzoeker Lisa Maher uit. “Het graf is later om wat voor reden dan ook weer geopend en het lichaam van de mens is verplaatst. Maar omdat de relatie tussen de vos en de mens belangrijk was, hebben ze de vos ook verplaatst, zodat de mens er in het hiernamaals nog steeds door vergezeld zou worden.

Uit experimenten is gebleken dat een vos inderdaad als huisdier gehouden kan worden. Maar het is niet gemakkelijk. De dieren zijn schichtig en erg timide. Dat zou ook de reden zijn dat de hond uiteindelijk uitgroeide tot de beste vriend van de mens. Saillant detail: zodra de hond gedomesticeerd was, werd deze gebruikt voor de jacht op…vossen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd