Oude kopie van Tien Geboden nu online te bewonderen

tien geboden

Wetenschappers van de universiteit van Cambridge hebben een zeer oude kopie van de Tien Geboden online gezet. Het manuscript stamt uit het midden van de tweede eeuw voor Christus.

Het manuscript staat ook wel bekend als Nash Papyrus. Daarmee wordt verwezen naar het materiaal waarop de tekst geschreven is: papyrus en degene die de tekst op waarde wist te schatten: Walter Llewellyn Nash. Nash kocht de tekst in 1902 van een Egyptische handelaar.

Nash Papyrus. Foto: © Cambridge University Library.
Nash Papyrus. Foto: © Cambridge University Library.
Oudste
De tekst is in het Hebreeuws geschreven en bevat de tekst van de Tien Geboden. Voor de Dode Zeerollen werden gevonden, was het manuscript het oudste manuscript dat teksten uit de Hebreeuwse Bijbel bevatte. Het manuscript zou namelijk ergens halverwege de tweede eeuw voor Christus zijn vervaardigd.

Slechte staat
Het manuscript is niet meer in zo’n heel goede staat. Zo bestaat het uit vier delen, waarin enkele gaten zitten en die soms ook gescheurd zijn. Met zo’n kwetsbaar document zijn wetenschappers vanzelfsprekend voorzichtig en terughoudend als het gaat om het tentoonstellen ervan. De Cambridge Digital Library – een digitale bibliotheek – zorgt er nu voor dat de tekst toch voor iedereen te bewonderen valt, zonder dat deze verder wordt aangetast.

U kunt op de site van de bibliotheek foto’s van het manuscript bekijken en hierop in- en uitzoomen. Overigens is Nash Papyrus niet het enige document dat dankzij de digitale bibliotheek voor iedereen toegankelijk is. Sinds vorig jaar worden regelmatig nieuwe teksten op de site geplaatst. Zo kon u eerder al manuscripten en notitieboeken van Isaac Newton bestuderen. Ook kunt u het oudste nog bestaande Schotse manuscript Book of Deer lezen of u binnenkort verdiepen in één van de oudste Korans ter wereld.

Bronmateriaal

"Ten Commandments go digital" - Cam.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd