Oude Egyptenaar keurig gekapt naar hiernamaals

Wetenschappers hebben ontdekt dat de oude Egyptenaren heel stijlvol naar het hiernamaals afreisden.

Als je haar maar goed zit. Het had het motto van de invloedrijke oude Egyptenaren kunnen zijn. Nieuw onderzoek bewijst dat ze voor hun reis naar het hiernamaals keurig werden gekapt. Ze kregen zelfs een soort gel in hun haren die ervoor moest zorgen dat het zo bleef zitten.

Mummies
De onderzoekers bestudeerden het haar van achttien mummies. Er waren zowel mannen als vrouwen bij en de leeftijd waarop de Egyptenaren stierven, varieerde: van vier tot 58 jaar oud. De oudste mummies waren 3500 jaar geleden ter ruste gelegd, maar er waren er ook bij van 2300 jaar oud.

WIST U DAT…

…met behulp van een satelliet onlangs nog zeventien piramides zijn ontdekt?

Gel
De onderzoekers ontdekten dat het haar van de meeste mummies bedekt werd met een soort vettige substantie. Anderen hadden een soort hars in hun haren. De wetenschappers achterhaalden de chemische samenstelling van de ‘gel’ en moeten stellen dat het anders is dan de balsem die normaal gesproken werd gebruikt voor het lichaam.

Keurig
De onderzoekers vermoeden dat de haren van de overledenen eerst keurig in model werden gebracht. Vervolgens werden de haren met een substantie bedekt om ervoor te zorgen dat deze bleven zitten en bewaard zouden blijven. Waarschijnlijk wilden de Egyptenaren er zo voor zorgen dat de overledene keurig het hiernamaals binnen kon stappen en er op dat moment net zo uit zou zien als tijdens zijn leven.

Het volledige onderzoek naar de mummies en hun haren is verschenen in het blad Journal of Archaeological Science.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd