Oud camera-onderdeel gevonden op Antarctica

 GESCHIEDENIS  Een expeditieteam heeft in de donkere kamer van een houten hut op Antarctica een onderdeel van een oude camera gevonden. De vondst zou zo’n eeuw geleden door de Australische fotograaf James ‘Frank’ Hurley zijn achtergelaten. Hij maakte deel uit van de expeditiegroep onder leiding van de beroemde Douglas Mawson.

Hurley was van 1911 tot 1914 fotograaf van de Australasian Antarctic Expedition (AAE). Hij was tevens de officiële fotograaf van de Australische gewapende machten tijdens zowel Wereldoorlog I als Wereldoorlog II.

De huidige Antarctische expeditie is bedoeld om Douglas Mawsons houten hutten op Kaap Denison in originele staat te herstellen. In de donkere kamer vonden de expeditieleden een doos die gebruikt werd om de platen van een Newman en Guardia-camera te wisselen. De doos zou aan het einde van de negentiende of het begin van de twintigste eeuw geproduceerd zijn.

“We weten nog niet honderd procent zeker of het een onderdeel van Hurley’s camera is, want we wachten nog op verificatie,” vertelt archeoloog Jody Steele. “Maar het is zeker een onderdeel van een heel oude camera die hier op Antarctica gebruikt is en dat maakt het een interessante vondst.” Het staat vast dat de expeditiegroep van Mawson verschillende Newman en Guardia-camera’s bij zich had. “Dit is een veelbetekenende ontdekking, omdat het één van de weinige camera-onderdelen is waarvan we weten dat het van één persoon van de AAE is,” vertelt expeditielid Peter Morse. “Andere vondsten zijn meer van algemene aard.”

De details van de vondst zijn inmiddels naar Australië opgestuurd. Binnenkort moet blijken of de camera ook echt aan de in 1962 overleden James ‘Frank’ Hurley toebehoorde.

Begin dit jaar werd het vliegtuigje van Douglas Mawson al op Antarctica aangetroffen. Lees hier alles over die vondst.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd