Oude bomen groeien harder

sequoia

Wanneer wij mensen ouder worden, krimpen we doorgaans. Maar bij grote bomen werkt dat heel anders. Nieuw onderzoek toont aan dat die wanneer ze ouder worden juist sneller gaan groeien. Bovendien slaan ze naarmate ze ouder worden ook meer koolstof op.

Dat stellen onderzoekers nadat ze zich over gegevens van meer dan 673.000 grote bomen bogen. Het ging in totaal om meer dan 400 soorten die in tropische of gematigde klimaten groeiden.

WIST U DAT…

…de grootste bomen ter wereld steeds vaker het loodje leggen?

Uit het onderzoek blijkt dat een razendsnelle groei niet alleen voor bekende giganten als de sequoia’s is weggelegd. Snelle groei is bij grote bomen de norm. “De grootste exemplaren kunnen meer dan 600 kilo per jaar groeien,” schrijven de onderzoekers in het blad Nature. En de bomen blijven groeien. Sterker nog: ze gaan steeds sneller groeien. En dat staat haaks op hoe dat bij mensen gaat: wanneer wij eenmaal adolescenten zijn, neemt de groei af. Als dat niet zo gebeuren en we net als bomen versneld bleven groeien, zouden we op middelbare leeftijd een halve ton wegen. “En meer dan een ton tegen de tijd dat we met pensioen gaan,” stelt onderzoeker Nate Stephenson.

De resultaten staan haaks op wat veel mensen denken wanneer ze oude bomen zien. Oude bomen worden vaak beschouwd als weinig productief. Maar dat beeld moet op de schop. Oude bomen zijn harde werkers die harder groeien dan ooit en ook meer koolstof opslaan dan bomen die jonger zijn.

Bronmateriaal

"Oldest Trees Are Growing Faster, Storing More Carbon as They Age" - Oregon State University (via Sciencedaily.com).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door FMJ Shooter (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd