Oude bekende pakt tuberculose aan

Het goedkope en relatief oude medicijn thioridazine wordt al jaren gebruikt om schizofrenie te behandelen, maar blijkt nu ook de verwekker van tuberculose aan te pakken. Dat concluderen wetenschappers. Zelfs de multiresistente tuberculose is geen enkel probleem voor het middel en dat biedt hoop nu deze vorm van tbc wereldwijd oprukt.

Thioridazine werd in de jaren ’50 als antibioticum gelanceerd. Maar al snel kwamen er nieuwe en betere antibiotica en werd het middel enkel nog gebruikt als antipsychoticum. Maar daar komt nu wellicht verandering in.

Succes
Onderzoekers van het UMC St Radboud, het RIVM en wetenschappers uit Portugal en Mexico hebben muizen die besmet waren met tuberculose behandeld met thioridazine. Met succes. Het middel bleek niet alleen de ‘gewone’ tuberculose, maar ook de multiresistente variant (MDR-tbc) aan te pakken.

Niet resistent
De onderzoekers hebben tevens geprobeerd om MDR-tbc ook resistent te laten worden voor thioridazine, maar dat is mislukt. En dat is goed nieuws. MDR-tbc is resistent tegen vrijwel alle middelen die tegen tbc worden ingezet. Het bestrijden van de ziekte duurt lang, is lastig en duur. Daardoor heeft MDR-tbc de kans gehad om verder op te rukken. Wereldwijd krijgen elk jaar een half miljoen mensen MDR-tbc.

De onderzoekers gaan in de toekomst uitzoeken wat de ideale dosis thioridazine is. Ook wordt de werking ervan vergeleken met die van middelen die nu reeds gebruikt worden om tuberculose te bestrijden. Het onderzoek neemt naar verwachting nog zeker enkele jaren in beslag.

Bronmateriaal

Persbericht UMC St Radboud

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd