Oud en wijs? Niet als het om geldzaken gaat!

Ouderen maken vaker risicovolle en minder logische beslissingen dan jonge mensen. Dit blijkt uit foto’s van hersenen en economische onderzoeken. De beslissingen van oudere mensen zijn dus minder goed te voorspellen. Koopt uw vader plotseling een zeilboot? Of schenkt uw stokoude overbuurman al zijn geld aan zijn veel te jonge vriendin? Kijk er maar niet van op!

Onderzoeker Gregory Samanez Larkin van de Vanderbilt Universiteit:

De wereld is aan het veranderen. De groep 65+-ers wordt steeds groter en dat heeft economische gevolgen.”

Scottr Huettel van de Duke Universiteit:

Het idee dat oudere mensen beter en veiliger met hun geld omgaan is niet altijd het geval. Soms gaan ze zelfs riskanter om met beleggingen en uitgaven. Ze maken dan geen goede beslissingen, want ouderen gebruiken informatie niet goed genoeg.”

Larkin, Huettel en anderen gebruikten foto’s van hersenen en traditionele economische theorieën om de psychologische veranderingen te doorgronden.

Zoals u wellicht weet krimpt het brein als een persoon ouder wordt. Ook nemen andere functies, zoals het werkgeheugen, af. “Toch is het krimpen van de hersenen geen doorslaggevende factor“, beweert professor Brian Knutson van de Stanford universiteit.

Nucleus accumbens
Uit foto’s van hersenen blijkt dat de nucleus accumbens van ouderen erg actief is als zij een onlogische en riskante beslissing nemen. Dit deel van de hersenen speelt een belangrijke rol bij positieve belevingen, zoals verlangen, motivatie, passie en bevrediging. Wellicht worden ouderen erg opgewonden van een bepaalde beloning (bijvoorbeeld meer kans op het scoren van een jonge vriendin), dat zij wel een gokje durven te wagen (een cabrio of zeilboot kopen).

WIST U DAT…

…u in tien seconden weet hoe vaak u wint als u 20 jaar meespeelt in een loterij?

Betere inschatting
Opvallend is overigens dat oudere mensen een betere financiële inschatting maken als zij meer (visuele) informatie te zien krijgen, bijvoorbeeld de geschiedenis van een aandeel. Toch slagen ouderen er nog steeds niet in om jongeren te verslaan.

Professionals
Heeft u een oude man of vrouw als financieel adviseur? Overstappen naar een jonger iemand is niet nodig. De wetenschappers onderzochten gewone mensen, dus niet professionals die 24/7 met geld bezig zijn.

Bronmateriaal

"An Old Head May Not Be Wiser" - Technology Review

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd