Oud document verraadt klunzigheid Nazi’s

Er zijn een aantal oude documenten uit de Tweede Wereldoorlog vrijgegeven en die vertellen een bijna komisch verhaal over enkele Nazi’s.

Het document vertelt het verhaal van een missie met een Duitse onderzeeër. Op papier zag het er goed uit: de Nazi’s zouden naar de VS varen en ‘Operation Pastorius‘ in werking zetten. Dat betekende: wegen, rails en fabrieken bombarderen. Maar het liep een beetje anders en begint al snel te lijken op een komedie.

Dronken spion
Eén van de spionnen – Herbert Haupt – krijgt de avond voor zijn vertrek een feestje aangeboden. Hij raakt er zo dronken dat hij halverwege de avond al aan iedereen vertelt dat hij een spion is.

Zandbank
De volgende dag vertrekt hij – ongetwijfeld nog wat wankel op de benen – samen met nog drie andere geheim agenten. Het zit de heren niet mee: voor de kust van de VS komen ze vast te zitten op een zandbank. De vier agenten worden gedropt en begeven zich naar de kust.

WIST U DAT…

…onlangs 3D-films uit het Nazi-tijdperk zijn ontdekt?

Zwijggeld
Terwijl ze bezig zijn om hun spullen te begraven, worden ze betrapt door een kustwacht. Ze halen ‘m met behulp van 300 dollar over om zijn mond te houden. En de man zwijgt.

Koudwatervrees
Maar de spionnen moeten door al die tegenslagen toch een tikje onzeker zijn geworden, want de leider van de groep – George Dasch – besloot zich over te geven aan de Amerikanen. Hij belde de FBI, gaf aan dat hij een Duitse spion was en vroeg naar de directeur: J. Edgar Hoover. De FBI geloofde er niets van en in eerste instantie bleef de aangifte liggen. Pas na een uitgebreid verhoor geloofden de Amerikanen dat Dasch de waarheid vertelde.

Doodstraf
Dasch verraadde ook zijn collega’s en deze werden stuk voor stuk opgepakt. In eerste instantie kreeg iedereen de doodstraf, maar deze werd alleen in het geval van Haupt uitgevoerd.

Hoewel het hele verhaal – waarvan nu pas alle details boven tafel zijn gekomen – wat klunzig overkomt, vormden de spionnen wel een echte bedreiging. “Deze expeditie was beter uitgerust met apparaten en beter getraind dan elke andere expeditie waar wij van gehoord hebben,” concludeerde Victor Rothschild van MI5 en belast met het tegengaan van spionage door de Duitsers, in een rapport over de missie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd