‘Ötzi werd ceremonieel begraven’

Ötzi, de 5000 jaar oude man die in de Italiaanse Alpen werd gevonden, is volgens archeologen daar niet zomaar achtergelaten, maar ceremonieel begraven. Uit een autopsie bleek eerder al dat Ötzi was vermoord. Men ging er daarom vanuit dat de vindplaats ook plaats delict was. Maar nieuw onderzoek wijst iets heel anders uit.

Volgens de archeologen is Ötzi enkele maanden na diens dood naar de hoge bergketen gebracht en begraven. Dat zou betekenen dat de vindplaats een begraafplaats was.

Vermoord
Ötzi werd in 1991 ontdekt. In eerste instantie dachten wetenschappers dat het ging om het lichaam van een moderne klimmer, maar later toonde men aan dat het gemummificeerde lichaam 5000 jaar oud was. Toen ook nog eens bleek dat Ötzi is vermoord – hij had een wond van een pijl in zijn schouder – werd het een sensationeel historisch verhaal.

Zomer
Italiaanse en Amerikaanse archeologen besloten zich er opnieuw in vast te bijten en concluderen nu dat Ötzi later begraven is. En dat verklaart een hoop. Zo blijkt uit analyses dat Ötzi in de lente stierf. Hij heeft namelijk pollen van planten in zijn darmen. En die planten bloeien enkel in de lente. Maar de pollen die in het ijs dicht bij Ötzi gevonden zijn, wijzen erop dat het lichaam pas aan het eind van de zomer in het ijs belandde. Dat zou betekenen dat Ötzi maanden na diens dood is begraven.

Stamhoofd
“Ötzi moet wel een belangrijk persoon zijn geweest,” merkt onderzoeker Luca Bondioli op. “Hij werd helemaal naar de bergtop gebracht voor de begrafenis. Misschien was hij een soort stamhoofd.”

Niet iedereen is overtuigd van de theorie. Frank Ruehli voerde de oorspronkelijke autopsie op Ötzi uit en merkt op dat de linkerarm van Ötzi in een rare positie ligt. “Dat moet vlak voor zijn sterven zijn gebeurd,” weet Ruehli. “Als Ötzi een belangrijk man was, waarom hebben mensen die arm dan niet in een meer natuurlijke positie gelegd? Dat zou je wel verwachten bij een begrafenis van een belangrijk persoon.” Andere wetenschappers kunnen zich niet voorstellen dat dorpelingen helemaal met het lichaam naar de bergtop zijn gewandeld om Ötzi daar te begraven.

Eén ding lijkt – ongeacht welke wetenschappers nu gelijk hebben – vast te staan: Ötzi blijft tot de verbeelding spreken. Wie hem vermoordde, waarom en hoe hij op de bergtop belandde wordt wellicht nooit met zekerheid vastgesteld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd