Ötzi had mogelijk een persoonlijk conflict met zijn moordenaar

Wetenschappers hebben de 5300 jaar oude mummie Ötzi nader onderzocht en komen met interessante resultaten. Ötzi heeft mogelijk ver gereisd en is daarnaast vermoord vanwege een persoonlijk conflict.

Op 19 september 1991 – deze week 25 jaar geleden – wandelen de Duitsers Erika en Helmut Simon door de bergen wanneer ze op een lichaam stuiten. Het lichaam zit vast in het ijs. In eerste instantie denkt men dat het gaat om iemand die recent een ongeluk in de Ötztaler Alpen heeft gehad. Maar al snel blijkt het een zeer belangrijke vondst te zijn: de oudste menselijke mummie die ooit in Europa is teruggevonden.

Het is al langer bekend dat Ötzi mogelijk is vermoord. In 2001 werd een pijlpunt aangetroffen in de linkerschouder van Ötzi. In 2014 startten wetenschappers met een forensisch onderzoek om de omstandigheden verder uit te pluizen. De resultaten zijn opvallend.

otzi

Ruzie
Ötzi had waarschijnlijk een persoonlijk conflict met de aanvaller. Een paar dagen voor de moord liep hij een verwonding aan zijn hand op, toen hij zich tijdens een gevecht verdedigde. Daarna vluchtte Ötzi de bergen in, waar hij is gevonden. Hier at hij een flinke maaltijd en deed een dutje. Waarschijnlijk voelde Ötzi zich op dat moment niet langer bedreigd.

Maar toen sloeg het noodlot toe. De moordenaar zag Ötzi en schoot van een flinke afstand een pijl naar de ijsman. Waarschijnlijk durfde hij de directe confrontatie met Ötzi niet aan te gaan, omdat de moordenaar het risico zou lopen om zelf vermoord te worden. Na het afschieten van de pijl viel Ötzi naar beneden. De moordenaar liet Ötzi’s persoonlijke bezittingen liggen. Een teken dat het geen roofmoord was.

Bijl uit Toscane
Een van de objecten die Ötzi bij zich had was een mooie bijl. Een opvallende conclusie van de onderzoekers is dat het koper van de bijl niet uit het Alpengebied kwam, maar uit Toscane. Was Ötzi een reiziger die het gebied rondom het hedendaagse Florence bezocht? Of heeft hij de bijl gekregen of geruild? Of was het in die tijd heel gebruikelijk om tussen het Alpengebied en Toscane te pendelen. Allemaal vragen, die voorlopig nog onbeantwoord zijn, maar die het verhaal van Ötzi wel completer maken.

Geen kopersmid
Een aanname is dat Ötzi waarschijnlijk een kopersmid was, omdat er verhoogde arseen- en koperwaarden zijn gemeten in het haar van de mummie. De onderzoekers hebben nu ook ander weefsel gescreend. Hoewel er wel verhoogde arseenwaarden werden aangetroffen in een nagel, gold dit niet voor ander weefsel. Mogelijk was Ötzi dus geen kopersmid. Mogelijk zijn de verhoogde waarden ontstaan in de 5.000 jaar na zijn dood, namelijk door omgevingsinvloeden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd