Ötzi had buik vol op moment van overlijden

Vergeet het beeld van een hongerige, vermoeide Ötzi die doelloos door de bergen zwierf. Ötzi had namelijk geen honger.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Albert Zink en collega’s. Het idee van een hongerige en verzwakte Ötzi ontstond doordat wetenschappers de maag jarenlang niet konden vinden. Zink weigerde zichzelf daar echter bij neer te leggen en startte een onderzoek met maar één doel: het vinden van Ötzi’s maag.

Resultaten
En dat is gelukt, zo schrijven Zink en zijn collega;s in het blad Journal of Archaeological Science. En het onderzoek naar de maag van Ötzi levert opvallende resultaten op.

Gevuld
Zo blijkt de maag van Ötzi goed gevuld te zijn. En dat verandert ons hele beeld van de laatste uren van Ötzi. Eerder onderzoek wees erop dat Ötzi een gewelddadige dood stierf. In zijn linkerschouder bevindt zich namelijk een stukje pijl en uit recentelijk onderzoek bleek nog dat in zijn oog bovendien een flinke incisie te vinden is. Ötzi zou zijn vermoord. Het vermoeden dat de man al dagenlang zonder eten door de bergen zwierf, schetste een beeld van een verzwakte Ötzi die door het geweld dat hem werd aangedaan al spoedig stierf. Maar klopt dat wel?

WIST U DAT?

Galstenen
Dit onderzoek wijst erop van niet. Naast de goedgevulde maag deden de onderzoekers nog enkele ontdekkingen. Zo bleek Ötzi drie galstenen te hebben. Ook leed hij aan aderverkalking. Dat wijst erop dat Ötzi meer vlees at dan gedacht en het dus heus niet alleen van planten hoefde te hebben.

Wandelaar
Ook toont het onderzoek aan dat Ötzi een fervente wandelaar was. Zijn knieën vertonen sporen van peesontstekingen. Nog een interessante ontdekking: het rechter opperarmbeen van de IJsman is gebroken, maar pas na zijn dood.

Het zijn weer kleine stukjes informatie in de lastige puzzel die Ötzi heet. Ötzi is één van de weinig uitstekend bewaard gebleven mensen die zo’n 5000 jaar geleden leefden. En hij kan ons meer vertellen over de levensstijl en gewoonten van toen. Stukje bij beetje leggen onderzoekers zijn verhaal bloot. Maar vooralsnog blijft het leven van Ötzi toch vooral nog in nevelen gehuld. Zo is bijvoorbeeld nog altijd onduidelijk waaraan de man precies stierf.

Bronmateriaal

"New radiological insights into the life and death of the Tyrolean Iceman" - Sciencedirect.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © South Tyrol Museum of Archaeology.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd