Oscar laat zijn nieuwe gezicht zien

In april haalden Spaanse doktoren het wereldnieuws, toen zij met succes een volledige gezichtstransplantatie uitvoerden. Voor het eerst laat de patiënt, de 35-jarige ‘Senor Oscar’, zijn nieuwe gezicht aan het publiek zien. Spaanse chirurgen spreken over een “groot succes”.

Senor Oscar had zich in 2005 per ongeluk in het gezicht geschoten. Daardoor was de man niet in staat om zelfstandig te ademen, te spreken of te slikken. Na de 24 uur durende operatie verbleef de patiënt nog een aantal maanden in het ziekenhuis. Nu mag hij eindelijk naar huis.

“De patiënt is negen keer zonder succes geopereerd en daarom kwam hij in aanmerking voor een volledige gezichtstransplantatie,” staat in de persverklaring van het Spaanse universiteitsziekenhuis Vall d’Hebron te lezen. Bij de operatie waren dertig medische professionals aanwezig. Ondanks dat er enkele complicaties waren, verliepen de operatie en het herstel goed.

Senor Oscar kan weer zelfstandig eten en krijgt waarschijnlijk binnen enkele maanden zijn stem terug. Toch waarschuwen de doktoren dat de rehabilitatie “stapje voor stapje” gaat.

Tijdens de persconferentie vandaag bedankten de doktoren de patiënt en zijn familie voor de positieve instelling en de goede samenwerking. De chirurgen hopen dat de operatie een belangrijk bijdrage heeft geleverd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd