“Orkanen kunnen jaren van tevoren voorspeld worden”

Wetenschappers beweren een manier te hebben gevonden om Atlantische orkanen enkele jaren van tevoren te voorspellen. Dit is bijzonder, want tot nu toe was het alleen mogelijk om het aantal orkanen van het komende seizoen te voorspellen. Door orkanen nog vroeger te voorspellen kunnen overheden nog eerder voorzorgsmaatregelen treffen.

De onderzoekers maakten gebruik van negen versies van een bepaald computermodel. Dit computermodel houdt rekening met allerlei verschillende factoren. Het team testte de negen verschillende versies door te kijken naar de periode 1960 tot 2007. Wat blijkt: de uitkomst van het computermodel kwam vaak dicht in de buurt van het daadwerkelijke aantal orkanen, ook op lange termijn (circa tien jaar).

Ondanks dat het computermodel lijkt te werken, weten wetenschappers nog niet precies welke factoren ervoor zorgen dat orkanen vaak of minder vaak voorkomen. Toch denken onderzoekers dat externe factoren, zoals het broeikaseffect, een belangrijke rol spelen.

Voorspelling
De komende maanden gaat het team van klimaatwetenschapper Doug Smith een voorspelling maken voor de komende jaren.

WIST U DAT…

…een Japans bedrijf denkt dat een onderzeeboot een orkaan kan stoppen?

Atlantische orkaanseizoen
Het Atlantische orkaanseizoen eindigt op 30 november. Op dit moment werd het Atlantische gebied getroffen door 20 stormen, waarvan 12 orkanen. Dit komt overeen met de voorspelling van het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). In mei voorspelde dit instituut 14 tot 23 stormen en 8 tot 14 orkanen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd