Orkaan kan gemakkelijk olieramp veroorzaken

Wetenschappers brengen steeds meer risicofactoren omtrent olierampen in beeld. En dan komen toch ook al snel de orkanen om de hoek kijken. Ze kunnen olieleidingen gemakkelijk laten knappen. Een niet te onderschatten probleem, gegeven dat er alleen in de Golf al 50.000 kilometer aan leidingen ligt.

De onderzoekers bestudeerden voorgaande orkanen en kwamen tot de ontdekking dat deze menig oliemaatschappij hadden gedwarsboomd. Neem bijvoorbeeld Ivan (2004). Deze storm beschadigde maar liefst 168 pijpleidingen. Maar onderschat ook Rita (2005) niet. Zij rekende af met 243 pijpen. Katrina was nog een tikje verwoestender en liet 299 pijpleidingen in brokken achter. De meeste leidingen waren omhoog gekomen of van elkaar los geraakt. Sommigen hadden deuken opgelopen en anderen waren door de kracht verbogen geraakt.

De wetenschappers moedigen architecten en technici aan om bij de aanleg van pijpleidingen al rekening te houden met eventuele rampen. Door de leiding sterker te maken en goed aan de zeebodem te bevestigen, kan een hoop ellende voorkomen worden. Volgens de onderzoekers is een orkaan die nog niet in categorie 4 (windsnelheden tot 250 kilometer per uur) is beland al voldoende om pijpleidingen in de problemen te brengen.

Welke gevolgen het orkaanseizoen voor de Golf van Mexico heeft, is onduidelijk. Wel lijkt vast te staan dat dit seizoen – dat op 1 juni is gestart – heftiger zal worden dan voorgaande orkaanseizoenen. Mocht één van de tropische stormen toevallig over de Golf van Mexico razen dan is de schade niet te overzien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd