Orka kan leren praten als een dolfijn

orka

Wetenschappers hebben ontdekt dat orka’s wanneer ze enige tijd met een dolfijn ‘samenwonen’ in staat zijn om de geluiden van die dolfijn te leren en na te doen. Blijkbaar kunnen orka’s ook geluiden van andere soorten leren.

De geluiden die de meeste dieren gebruiken om te communiceren zijn aangeleerd. Maar sommige dieren zijn in staat om geluiden van anderen te imiteren en zichzelf eigen te maken. Onderzoekers noemen dat ook wel vocaal leren. Wij mensen kunnen het. Maar ook vleermuizen, sommige vogels en orka’s zijn er bijvoorbeeld toe in staat. En nu hebben onderzoekers ontdekt dat orka’s zelfs nog een stapje verder gaan. Zij kunnen niet alleen geluiden van elkaar leren, maar ook van andere soorten. Dat schrijven onderzoekers in het blad The Journal of the Acoustical Society of America.

Drie orka’s
De onderzoekers bestudeerden drie orka’s die al enkele jaren in dezelfde ruimte werden gehouden als tuimelaars. Ze bestudeerden de geluiden die de orka’s op dit moment maakten, maar luisterden ook oudere geluidsopnames terug om te achterhalen welke geluiden de orka’s oorspronkelijk maakten. Uit het onderzoek blijkt dat de geluiden die de orka’s maakten door de jaren heen zo veranderd waren dat ze sterker op die van de dolfijnen waren gaan lijken.

Klikjes en fluitjes
Van nature produceren orka’s klikjes, fluitsignalen en gepulseerde kreten (herhaalde korte kreten die onderbroken worden door stilte). Dolfijnen communiceren met behulp van klikjes en fluitsignalen. De orka’s die al enkele jaren met tuimelaars samenwoonden, gingen meer klikjes en fluitsignalen produceren en lieten minder vaak dan daarvoor gepulseerde kreten horen. Ook vonden de onderzoekers bewijs dat orka’s geheel nieuwe geluiden van dolfijnen kunnen leren. Eén orka ging een serie tsjilpende geluidjes maken dat één van de verzorgers nog voor de orka’s naar het verblijf kwamen aan één van de dolfijnen had geleerd.

“Orka’s lijken echt gemotiveerd te zijn om de kenmerken van hun sociale partners te evenaren,” vertelt onderzoeker Ann Bowles. Onduidelijk is nog welk voordeel dat voor de orka’s oplevert.

Bronmateriaal

"Killer whales learn to communicate like dolphins" -  Acoustical Society of America (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Robert Pittman / NOAA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd