Orka gaat soms op vakantie

Wetenschappers hebben ontdekt dat orka’s woonachtig rondom Antarctica soms op ‘wellness-vakantie gaan’ naar warmere oorden.

De onderzoekers voorzagen diverse orka’s die nabij Antarctica leefden van een soort label zodat ze ze uit elkaar konden houden en konden volgen. Bij vijf orka’s bleef dat label langer dan drie weken zitten. De gegevens van deze dieren werden gebruikt voor nader onderzoek.

Kou
De vijf orka’s bleken allemaal hun thuis (waar het water zo’n twee graden Celsius was) te verlaten en richting Uruguay en Brazilië te trekken. Daar zijn de wateren met 20 graden Celsius een stuk aangenamer. En de orka’s hadden duidelijk zin in hun eindbestemming: ze haastten zich erheen. Eén orka legde in 42 dagen maar liefst 9400 kilometer af. Bovendien hielden de dieren de vaart er altijd in. Zo zwommen ze bijvoorbeeld nooit zo langzaam als wanneer ze jagen of voor een jong moeten zorgen. De onderzoekers vermoeden dan ook dat deze tripjes niet bedoeld zijn om voedsel te zoeken of zichzelf voort te planten. Dat is binnenkort in het blad Biology Letters te lezen.

WIST U DAT?

…orka’s in april van dit jaar in de Noordzee werden gesignaleerd?

Huid
Maar waarom reizen de enorme dieren dan wel zo ver? De onderzoekers vermoeden dat de orka’s de trip ondernemen om hun huid te verjongen. Dat gaat niet in koud water, omdat daarbij heel veel warmte verloren gaat. En daarom zouden orka’s naar warmere oorden trekken. Een soort wellness-vakantie dus.

Het is niet zo’n gek idee. Ook zeehonden verjongen hun huid regelmatig en kunnen zich niet veroorloven om dat in het koude water te doen. Daarom klimmen ze op het land. Die optie heeft een orka niet en dus is het beest gedwongen om tropische oorden op te zoeken.

Bronmateriaal

"ScienceShot: Killer Whale Spa Vacation" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pittman / NOAA (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd