Orion nu uitgerust met ‘s werelds grootste hitteschild

orion

Het nieuwe ruimtevaartuig van NASA – Orion – is voorzien van een hitteschild. Het is is het grootste hitteschild dat ooit vervaardigd is en van cruciaal belang voor de eerste lancering die al in december van dit jaar gepland staat.

Leg Orion maar het vuur aan de schenen: het zal het ruimtevaartuig niet deren. NASA maakt bekend dat het ruimtevaartuig in aanbouw voorzien is van een hitteschild. “Het is heel opwindend om te zien dat het hitteschild op zijn plaats zit en klaar is om zijn werk te doen,” vindt NASA-medewerker Mark Geyer. “Het hitteschild is zo’n belangrijk onderdeel, niet alleen voor deze missie (de lancering in december, red.), maar ook voor onze plannen om mensen ver de ruimte in te sturen.”

Coating
Het hitteschild is gemaakt van een coating die ‘Avcoat’ wordt genoemd. Wanneer deze coating aan extreme temperaturen wordt blootgesteld, brandt deze weg. Zo wordt voorkomen dat de extreme temperaturen de bemande module bereiken. De Avcoat is op zijn beurt weer bedekt met een zilverkleurig reflecterend tape. Het tape beschermt het materiaal tegen de kou.

WIST U DAT…

…er serieus aan getwijfeld wordt of NASA wel in staat is om naar Mars te gaan?

December
De installatie van het hitteschild is een zeer belangrijke stap in de richting van Orions eerste lancering. Die staat gepland voor december. Het ruimtevaartuig zal dan – onbemand – voor het eerst het luchtruim kiezen. Tijdens die testvlucht zal het hitteschild serieus getest worden en moet blijken of het schild Orion (en toekomstige bemanning) aan de hitte die bij een reis door de aardse atmosfeer komt kijken, kan beschermen. Ook zal moeten blijken of Orion heel blijft tijdens de landing: een plons in de oceaan.

Orion is het nieuwe ruimtevaartuig van NASA. Het is ontwikkeld voor grootse missies. NASA droomt al van bemande missies naar planetoïden en Mars.

Bronmateriaal

"NASA's Orion Spacecraft is Ready to Feel the Heat" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Daniel Casper.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd