Orion-capsule veilig – met een nat pak – op aarde geland

  landing

  Zojuist is de Orion-capsule met een plons in de Stille Oceaan terechtgekomen. En daarmee kan NASA tevreden terugkijken op de eerste testvlucht van dit gloednieuwe ruimtevaartuig dat grensverleggend werk moet gaan doen.

  Orion landde om 17:29 uur in de Stille Oceaan en werd daar opgewacht door marineschepen. Hoe de capsule de indrukwekkende ruimtereis (en dan met name de duizelingwekkende terugkeer richting de aarde) doorstaan heeft, zal later moeten blijken. NASA gaat Orion en de onderzoeksgegevens die deze tijdens de testvlucht verzameld heeft de komende tijd uitgebreid bestuderen.

  Orion werd begin van de middag gelanceerd. De lancering verliep vlekkeloos en ook in de ruimte deed Orion exact wat we van de capsule mochten verwachten. Een woordvoerder van NASA spreekt op NASA TV over een voortreffelijke vlucht, waarbij niets mis ging.

  Over orion
  Nadat NASA de spaceshuttle na jaren trouwe dienst in 2011 met pensioen stuurde, had de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie even geen ruimtevaartuig tot zijn beschikking. Het was wachten op het nieuwe paradepaardje van de Amerikanen: Orion! De afgelopen jaren is er hard aan de capsule gewerkt en vandaag was de eerste vuurdoop. NASA luidt met Orion een nieuw tijdperk in de ruimtevaart in. Geen ritjes naar het ISS of de maan meer, maar bemande ruimtereizen naar Mars en planetoïden! De komende jaren zullen er meer testen uitgevoerd worden, o.a. met de nieuwe monsterraket.

  Bronmateriaal

  "NASA TV" - NASA TV

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd