De eerste testvlucht met de nieuwe Orion-capsule staat gepland voor december. Dit betekent dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie nog veel stappen moet ondernemen om de capsule klaar te stomen. Deze week is Orion verplaatst naar de Payload Hazardous Servicing Facility, waar het ruimtevaartuig volgegooid wordt met brandstof.
De Orion-capsule is verder zo goed als klaar. Het gedeelte waar de bemanning verblijft – de bovenkant – is bevestigd op de bijna complete servicemodule. De zogenoemde crew module is overigens helemaal klaar, en dat is een geruststelling voor de ingenieurs van NASA. “De crew module is waarschijnlijk het meest complexe component dat in december de lucht in gaat”, onthult Mark Geyer, manager van het Orion-programma. “Van de parachute tot het hitteschild: al deze onderdelen moeten in zo’n capsule gestopt worden. Het is fantastisch dat we Orion over drie maanden zien vliegen.”
Delta IV Heavy-raket
Wanneer het tanken afgerond is, zal de capsule bevestigd worden aan het launch abort system. Daarna volgt de laatste koppeling, namelijk die met de Delta IV Heavy-raket.
Video
Hieronder een video van de reis van de Orion-capsule van het Neil Armstrong Operations and Checkout Building naar de Payload Hazardous Servicing Facility. Deze verhuizing duurde in totaal slechts twintig minuten.
Testvlucht
In december zal er een onbemande testvlucht gehouden worden. De Orion-capsule legt dan bijna 6.000 kilometer af in de ruimte. Later worden er bemande vluchten gehouden.
Over Orion
De Orion-capsule gaat mensen verder dan de maan brengen. Mogelijk zullen in de toekomst de eerste mensen landen op een asteroïde of op Mars, met dank aan Orion. In de Orion-capsule kunnen astronauten tot 21 dagen leven. Voor langere missies is het mogelijk om de capsule uit te breiden met een extra leefruimte, waardoor astronauten langer aan boord kunnen blijven.