Oranjekleurige schimmel vernoemd naar onze aanstaande koning

  penicilline

  Koning is ‘ie nog niet, maar hij heeft alvast wel een schimmel die naar hem vernoemd is. Wetenschappers hebben een oranjekleurige schimmel ontdekt en vernoemd naar de aanstaande koning van ons kikkerlandje. De schimmel heet nu voluit Penicillium vanoranjei.

  Een nieuwe soort naar u vernoemd krijgen, is natuurlijk een hele eer. Gelukkig hoeft de Penicillium vanoranjei niet voor schuine ogen te zorgen in huize Van Oranje. De onderzoekers ontdekten namelijk gelijktijdig vijf nieuwe soorten penicillia en konden dus ook prinses Maxima en de drie kinderen van het paar vernoemen. Het resultaat? Penicillium maximae, Penicilliu amaliae, Penicillium alexiae en Penicillium arianeae.

  Bijzonder
  De schimmels zijn heel bijzonder, zo vertelt directeur Pedro Crous van het Centraalbureau voor Schimmelcultures dat de schimmels ontdekte en vandaag tijdens een internationaal symposium in Amsterdam aan de wereld voorstelt. “De oranje kleur van dit door ons ontdekte micro-organisme is verrassend. Geen van onze onderzoekers heeft dit eerder gezien.”

  Respectvol
  Niet alleen de kleur, maar ook het moment van de ontdekking – zo kort voor de troonswisseling – was voor de onderzoekers aanleiding om de schimmels naar de toekomstige koning en zijn gezin te vernoemen. De onderzoekers doen dat naar eigen zeggen “met een respectvolle knipoog”.

  Penicillia zijn voor het grote publiek geen onbekenden. De meesten van u zullen ze kennen als de schimmels waar medicijnen uit gemaakt kunnen worden. Of de naar de koning en zijn gezinsleden vernoemde schimmels ook een geneeskrachtige werking hebben, is echter nog onbekend. Meer informatie over de bijzondere schimmels vindt u in het paper van de wetenschappers dat verschijnt in het blad Persoonia.

  Bronmateriaal

  "Onlangs ontdekte oranje Penicillium vernoemd naar aanstaande koning van Nederland" - KNAW.nl
  De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van KNAW.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd