Orang-oetans stichten vrede in dierentuin

Orang-oetans maken in gevangenschap regelmatig een einde gemaakt aan een ruzie tussen twee apen. Volgens onderzoekers is het voor het eerst dat een aap dergelijk gedrag vertoont. De vredestichter komt graag tussenbeide om zich ervan te verzekeren dat hij de touwtjes in handen houdt.

De vredelievende aap zorgt ervoor dat het geweld in de groep minder wordt en de dieren harmonieus samen kunnen leven. En dat is opvallend, want orang-oetans zijn van nature geen echte groepsdieren. “Orang-oetans leven in het wild vooral alleen,” legt onderzoeker Tomoyuki Tajima uit. “Soms reizen ze echter samen, dus onderzoekers beschouwen hen als semi-solitair.” In gevangenschap zijn de dieren een stuk socialer, maar soms ook agressiever dan in het wild.

De onderzoekers observeerden vijf apen in het Tama Zoölogisch Park. Tijdens de observaties werd het zesjarig oude vrouwtje Kiki aan de groep voorgesteld. Na enige tijd werd een 34-jarig vrouwtje Chappy agressief naar Kiki toe. Ze viel haar 28 keer aan. In negentien van de gevallen kwam een andere orang-oetan tussenbeide en haalde de vechtersbazen uit elkaar.

De vredestichter was in de meeste gevallen het oudere vrouwtje Gypsy. Maar ook een jong mannetje kwam regelmatig tussenbeide. Chappy viel hierbij de vredestichters niet aan.

Dergelijk gedrag is ook bij gorilla’s en chimpansees geconstateerd, maar dat zijn van huis uit dieren die in groepen leven. Dat orang-oetan dit sociale gedrag ook vertonen, laat volgens de onderzoekers zien hoe makkelijk de dieren zich aan veranderende omstandigheden kunnen aanpassen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd