Orang-oetan brengt eigen jazznummer uit

Vandaag is het Wereld Orang-oetan Dag. Om deze dag te vieren produceerde orang-oetan Kluet een eigen liedje. En jij kunt deze hit beluisteren.

Kluet is een Sumatraanse orang-oetan in de Adelaide Zoo in Australië. Zijn eigen single heet ‘Give Me A Klue’. Veel jazzmuzikanten vinden het lastig om te improviseren, maar Kluet heeft hier geen enkel probleem mee. Hij gaat helemaal los op het digitale keyboard op de iPhone van zijn verzorger (en producent) Pij Olijnyk.

“Orang-oetans zijn heel intelligent, dus we zijn op zoek naar nieuwe manieren om de interactie met hen aan te gaan”, vertelt Olijnyk aan Mashable. “Kluet houdt van Garage Band op mijn telefoon. Hij is een muzikaal talent. Toen ik het liedje voor het eerst hoorde, wist ik dat hij iets bijzonders had gemaakt.”

Luister zelf
Wil je de single downloaden? Dat kan via de website van Adelaide Zoo. Je bepaalt zelf hoeveel je voor het nummer betaalt. Het is mogelijk om het liedje gratis binnen te halen, maar iedere extra euro wordt gebruikt om de voorzieningen van de drie orang-oetans in de dierentuin te verbeteren.

Bedreigd
Het gaat niet heel goed met orang-oetans. Wereldwijd zijn er twee soorten. De Sumatraanse orang-oetan is er daar één van en is enkel op het noordelijke deel van het eiland Sumatra te vinden. De Sumatraanse orang-oetan behoort – door stroperij en houtkap – tot de ernstig bedreigde diersoorten. Er zijn nog maar 14.600 orang-oetans op Noord-Sumatra te vinden. Waarschijnlijk zullen duizenden orang-oetans op korte termijn verdwijnen.

Bronmateriaal

"Give Me A Klue" - Adelaide Zoo

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd