Opzij, opzij, maak plaats, deze dubbelster heeft vreselijke haast!

Astronomen hebben een dubbelster ontdekt die zich verplaatst met een snelheid die in de buurt komt van de ontsnappingssnelheid van de Melkweg.

Sterren die zich met enorme snelheid door de ruimte haasten en uit onze Melkweg proberen te ontsnappen: we kennen er inmiddels iets meer dan twintig. En dat zijn allemaal enkele sterren. Maar nu hebben onderzoekers een dubbelster ontdekt die ook enorme haast heeft. De dubbelster – PB3877 – is de eerste wijde dubbelster waarvan bewezen is dat deze met een snelheid die bijna gelijk is aan de ontsnappingssnelheid van onze Melkweg, beweegt.

Hoge snelheid
Al in 2011 stelden onderzoekers dat PB3877 een zogenoemde hogesnelheidsster was. Maar nu pas hebben onderzoekers in de gaten gekregen dat PB3877 een dubbelster is. De dubbelster bestaat uit een ster die vijf keer warmer is dan de zon en een ster die aanzienlijk kouder is dan de zon.

Vragen
De ontdekking van PB3877 roept vragen op. Aangenomen werd namelijk dat hogesnelheidssterren op snelheid worden gebracht door supermassieve zwarte gaten die de sterren wegslingeren. Maar het is bijna onmogelijk dat PB3877 op deze wijze op snelheid is gekomen, simpelweg omdat de sterren nooit in de buurt van het zwarte gat in het hart van de Melkweg zijn geweest. Kan een stellaire botsing of een supernova-explosie de sterren dan op snelheid hebben gebracht? Ook dat is onwaarschijnlijk, omdat de wijde dubbelster dan uit elkaar zou zijn getrokken.

Maar hoe zit het dan? “PB3877 kan een indringer van een ander sterrenstelsel zijn,” stelt onderzoeker Peter Németh. De ster maakte in het verleden misschien deel uit van een dwergsterrenstelsel dat door onze Melkweg is geassimileerd. Een andere vraag die astronomen bezighoudt, is of PB3877 in onze Melkweg blijft of er – met zijn enorme snelheid – gewoon uitvliegt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd