Opwarming remt echt nog niet af

De opwarming van de aarde gaat gestaag door en remt echt nog niet af. Dat concluderen wetenschappers.

De onderzoekers bestudeerden de temperaturen tussen 1979 en 2010. Hiervoor haalden ze gegevens uit vijf archieven. Ze waren natuurlijk niet geïnteresseerd in fluctuaties op korte termijn: ze wilden alleen de opwarming in kaart brengen. En daarom filterden ze drie factoren die op korte termijn invloed uitoefenen op de temperaturen uit de resultaten. Dat zijn: variaties in de helderheid van de zon, vulkaanuitbarstingen en El Niño.

Trend
Vervolgens keken ze of ze een trend konden ontdekken tussen 1979 en 2010. En jawel, dat lukte. In de afgelopen dertig jaar was de temperatuur wereldwijd met ongeveer 0,5 graden gestegen. De warmste jaren? 2009 en 2010.

Retour
Dat de aarde opwarmt, is niets nieuws. Het is voor regeringsleiders zelfs reden om flink met elkaar in conclaaf te gaan. Op dit moment gebeurt dat in Durban. Maar sommige mensen stellen sinds enige tijd dat de opwarming op zijn retour is. Dit onderzoek laat zien dat daar absoluut geen sprake van is. Dat de onderzoekers hiervoor gegevens uit vijf verschillende bronnen gebruikten, maakt het onderzoek sterk. Alle bronnen laten namelijk dezelfde resultaten zien.

Toekomst
Ook zegt het wel iets voor de toekomst, zo menen de onderzoekers. “We kunnen de komende decennia verdere tempartuurstijgingen verwachten,” voorspelt onderzoeker Grant Foster. Volgens hem is het dan ook zeker geen overbodige luxe om de opwarming te blijven bestrijden.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Environmental Research Letters.

Bronmateriaal

"Global warming 'not slowing down,' say researchers" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door tata_aka_T (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd