Opwarmende aarde verhoogt biodiversiteit

Biodiversiteit verhoogt wanneer de aarde opwarmt. Dit is de conclusie van een onderzoek van Britse wetenschappers. Zij bestudeerden fossielen en geologische records.

Er zijn een paar punten om mee rekening te houden. De wetenschappers beweren dat de verbetering van biodiversiteit gepaard gaat met uitsterven van bestaande soorten. Daarnaast is de verhoging van biodiversiteit afhankelijk van de evolutie van nieuwe soorten. Dit proces duurt vaak miljoenen jaren. De huidige opwarming van de aarde duurt nog niet lang genoeg om wereldwijde biodiversiteit te verrijken. De snelheid van de huidige opwarming zorgt mogelijk voor een verlies van biodiversiteit. Dit laatste wisten we al, want dit was de conclusie van het Living Planet Report, dat WNF in mei 2012 presenteerde.

De wetenschappers van de universiteit van York, Glasgow en Leeds publiceerden hun onderzoek in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van een eerder onderzoek en voegden nieuwe data toe. Zo keken zij o.a. naar de biodiversiteit van ongewervelde zeedieren in de afgelopen 540 miljoen jaar.

Wist u dat…

…verlies van natuur en cultuur hand in hand gaan?

“De nieuwe gegevens vertellen ons dat er in warme geologische perioden meer soorten uitsterven, maar ook meer soorten ontstaan”, vertelt Dr. Peter Mayhew van de universiteit van York. “Gezien over een lange periode zorgen warme klimaten voor een toename van biodiversiteit.”

“De onderzoeksresultaten laten zien dat een verhoogde temperatuur de biodiversiteit vergroot. Toch betekent dit niet automatisch dat de huidige opwarming van de aarde goed is voor bestaande soorten”, vertelt professor Tim Benton van de universiteit van Leeds. “Pas over miljoenen jaren neemt de globale diversiteit toe. Tot die tijd moeten we rekening houden met het uitsterven van soorten.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd