Opvolger Hubble-telescoop is veel te duur

De James Webb-telescoop kost bijna twee keer zo veel dan oorspronkelijk begroot. Dit concludeert een onafhankelijke onderzoekscommissie. De totale kosten bedragen 6,5 miljard dollar, terwijl NASA ooit uitging van een budget van 3,5 miljard dollar. De James Webb-telescoop volgt in 2014 de Hubble-telescoop op. Het observatorium gaat verre sterrenstelsels en nabije sterren observeren.

Bizar genoeg is slechte organisatie van het project de hoofdoorzaak van de falende begroting. Chris Scolese van NASA beweert dat de belangrijkste kostenposten zijn overschat of over het hoofd gezien. Er waren namelijk geen problemen met de technologie en ook niet met de constructie van de apparatuur.

“Ik ben teleurgesteld dat we de kosten niet in de hand konden houden”, zegt NASA-baas Charles Bolden in een verklaring. “Dit is iets wat de Amerikaanse belastingbetaler wel verdient. Toch is het aanmoedigend dat het Independent Comprehensive Review Panel (ICRP) vaststelt dat we vooruitgang boeken en onze doelen halen.”

De onderzoekscommissie beweert in het rapport dat het James Webb-project veel gaat betekenen voor de wetenschap. “Het is dé wetenschappelijke en technologische uitdaging waar NASA voor in het leven is geroepen”, meldt voorzitter John Casani van het ICRP in de open brief aan NASA. “Kennedy zei ooit: ‘we doen dit soort dingen niet omdat ze makkelijk zijn, maar juist omdat ze moeilijk zijn’.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd