Opvolger Hubble moet beter getest worden

De opvolger van de Hubble ruimtetelescoop ondergaat waarschijnlijk meer testen dan oorspronkelijk is gepland. Hierdoor is de kans groot dat de James Webb ruimtetelescoop vier maanden later gelanceerd wordt. Ten minste, als het Congress bereid is om extra geld bij te leggen. Zo niet, dan wordt de situatie alleen maar erger.

Eind april adviseerde het JWST Standing Review Board om meer testen uit te voeren met het grote zonneschild en de geïntegreerde telescoop van de James Webb ruimtetelescoop. Phil Sabelhaus, projectleider van de James Webb ruimtetelescoop, beweert dat de lancering hierdoor mogelijk vooruit schuift naar oktober 2014. Daarnaast zegt hij dat het team niet genoeg heeft aan het budget van 445 miljoen dollar voor 2011. Wanneer het Amerikaanse Congress niet akkoord gaat met een verhoging, dan zal het programma worden uitgesteld.

“Zij (de leden van het JWST Standing Review Board, red.) waren tevreden over de testen die we hadden gepland, maar vonden ook dat we net iets meer moesten doen”, legt Sabelhaus uit.

De James Webb-telescoop volgt in 2014 de Hubble-telescoop op. Het observatorium gaat verre sterrenstelsels en nabije sterren observeren. Ook hoopt de telescoop meer te weten te komen over de vorming van ruimteobjecten, zoals exoplaneten. Misschien ontdekt Webb wel de eerste aardachtige exoplaneet waar leven mogelijk is.

Aan de missie hangt een prijskaartje van vier miljard euro, 800.000 euro meer dan oorspronkelijk gepland. Dit komt omdat de missie een paar jaar is uitgesteld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd