Optische illusie neemt pijn weg

Wetenschappers hebben ontdekt dat een optische illusie de pijn bij mensen met artritis met de helft kan verminderen of zelfs helemaal kan wegnemen.

De onderzoekers van de universiteit van Nottingham lieten de patiënten met artritis hun hand in een soort box leggen. Vervolgens zagen de patiënten hun eigen hand op een scherm. De wetenschappers trokken of duwden zachtjes tegen de echte hand, maar de patiënten zagen op het scherm hoe hun vinger echt langer werd getrokken of juist korter werd geduwd.

Effect
Die illusie bleek een krachtig effect te hebben: de proefpersonen gaven allemaal aan veel minder pijn te ervaren wanneer ze aan de optische illusie werden onderworpen. Gemiddeld werd de pijn voor 85 procent van de proefpersonen gehalveerd.

Geen pijn
Een deel had tijdelijk helemaal geen pijn. En er waren ook mensen die aangaven hun hand na de optische illusie veel beter te kunnen bewegen. Opvallend genoeg werkt de methode alleen als de onderzoekers de pijnlijke delen van de handen aan de illusie onderwerpen.

WIST U DAT…

…meditatie in sommige gevallen beter werkt dan pijnstillers?

Open dag
Voordat de wetenschappers een reeks met experimenten opzetten, kwamen ze toevallig tot de ontdekking dat de illusie dit effect kan hebben op artritis. Tijdens een open dag konden kinderen de optische illusie ondergaan. Eén van de grootouders wilde dat ook wel, maar gaf aan dat de wetenschappers voorzichtig moesten zijn met het aanraken van haar vingers: ze had artritis. Na de illusie ervoer ze geen pijn meer. Zowel de vrouw als de wetenschappers waren stomverbaasd.

Behandeling
Dat pijn met behulp van illusies te verhelpen of in ieder geval te verminderen is, is hoopgevend. Artritis is niet te genezen en dus richten onderzoekers zich op de behandeling van de pijn.

De wetenschappers hebben inmiddels een beurs ontvangen om hun onderzoek voort te zetten. Wilt u de wetenschappers aan het werk zien? Klik dan hier voor een filmpje.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd