Optimist heeft aanzienlijk kleinere kans op hartaanval

optimist

Is uw glas altijd halfvol? Dan hebben wetenschappers goed nieuws voor u. Onderzoek wijst er namelijk op dat mensen die alles van de zonnige kant bekijken, beter beschermd zijn tegen hartaandoeningen, waaronder een hartaanval.

Wetenschappers van Johns Hopkins Medicine trekken die conclusie op basis van een onderzoek onder bijna 1500 proefpersonen. De proefpersonen waren allemaal gezond, maar hadden wel een broer of zus die voor zijn of haar zestigste een probleem met het hart had ondervonden. Broers of zussen van mensen die op jonge leeftijd problemen aan het hart ondervinden, hebben een twee keer grotere kans om zelf ook hartproblemen te krijgen.

Hartproblemen
De proefpersonen werden zorgvuldig onderzocht en moesten tevens een vragenlijst invullen waarop ze onder meer aangaven hoe opgewekt ze waren en of ze zich zorgen maakten over hun gezondheid, of ze relaxt of juist angstig waren, hoe tevreden ze waren met hun leven en hoeveel energie ze hadden. De onderzoekers volgden de proefpersonen gedurende twaalf jaar. In die periode kregen 208 van de 1483 proefpersonen hartproblemen. De onderzoekers legden de gegevens van deze 208 mensen naast die van de overige proefpersonen die geen hartproblemen ondervonden. Ze ontdekten zo dat mensen die positief in het leven stonden een 33 procent kleinere kans hadden op hartproblemen. Onder de proefpersonen die de grootste kans op hartproblemen hadden, was dat zelfs bijna vijftig procent. En die resultaten bleven overeind, zelfs wanneer de onderzoekers andere factoren die invloed hebben op de kans op hartproblemen (onder meer leeftijd, leefstijl, bloeddruk) meenamen.

Halfvol

Een opgewekte persoonlijkheid is vermoedelijk niet iets wat u kunt ontwikkelen. Het maakt hoogstwaarschijnlijk deel uit van de persoonlijkheid waarmee we ter wereld komen.

Dertien procent
De onderzoekers herhaalden daarop hun onderzoek onder een tweede groep, bestaande uit bijna 6000 mensen. Deze proefpersonen werden gedurende zestien jaar gevolgd. In die periode kregen 1226 mensen met hartproblemen te maken. Ook in deze groep hielp het om positief in het leven te staan: het verkleinde de kans op hartproblemen met dertien procent. Het maakte daarbij niet uit of de proefpersonen van het mannelijk of vrouwelijk geslacht, blank of donker waren. “Als je van nature een vrolijk persoon bent en je naar de zonnige kant van alles kijkt, heb je een grotere kans om beschermd te worden tegen hartproblemen,” concludeert onderzoeker Lisa R. Yanek. Onduidelijk is nog hoe zo’n opgewekt karakter precies beschermt tegen hartproblemen. Sommige mensen stellen dat mensen die gelukkig zijn beter voor zichzelf zorgen en daarom gezonder zijn. Maar Yanek denkt niet dat die verklaring helemaal klopt. Ze wijst erop dat de optimisten in haar studie heel wat risicofactoren die de kans op een hartprobleem vergrootten, met zich meedroegen, maar toch minder serieuze hartproblemen ontwikkelden.

Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen die depressief en/of angstig zijn een grotere kans hebben op een hartaanval. Dit onderzoek toont aan dat de kans op een hartaanval daadwerkelijk kleiner wordt als mensen over het algemeen blij en tevreden zijn met hun leven.

Bronmateriaal

"Don't worry, be healthy" - Hopkinsmedicine.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd