Opportunity ontwaakt uit winterslaap

De Marsrover kan zich verheugen in meer zonlicht en dus meer energie. Tijd om weer aan de slag te gaan!

NASA had de Marsrover op tweede kerstdag vorig jaar ‘geparkeerd’ op Greeley Haven. Op de helling kon Opportunity ondanks dat de dagen op Mars kort waren toch nog wat zonlicht ontvangen. En dat is heel belangrijk, want zonlicht is voor Opportunity wat voedsel voor ons is: een bron van energie. De Marsrover is namelijk uitgerust met zonnepanelen die de rover en alle instrumenten aan boord draaiende moeten houden.

In beweging
Maar na negentien weken is de winter op Mars toch een eind voorbij. De dagen worden weer wat langer en de Marsrover kan weer meer zonne-energie verzamelen. En dus heeft NASA de rover van de helling gestuurd. “We zijn van Greeley Haven af en bevinden ons nu op het zand eronder,” vertelt Ashley Stroupe namens NASA. “Het voelt goed om weer in beweging te zijn.”

WIST U DAT…

…een nieuwe Marsrover inmiddels onderweg is?

Onderzoek
Overigens heeft de rover tijdens de winterslaap niet helemaal stilgezeten. Opportunity verzamelde informatie die ons meer kan vertellen over de binnenzijde van Mars.

Werk aan de winkel
Nu de dagen op Mars weer langer worden, wordt Opportunity nog actiever. Er staat ook nogal wat werk te wachten. “Ons volgende doel bevindt zich een paar meter richting het noorden,” vertelt Matt Golombek namens NASA. Daar bevindt zich een lichte vlek, waarschijnlijk bestaat deze uit stof. “Dit is de kans om daar meer over te weten te komen.” Daarna willen de onderzoekers Opportunity gleuven in gesteenten in datzelfde gebied laten onderzoeken. Vorig jaar leverde het bestuderen van zulke gleuven nog interessante resultaten op. In een gleuf werden gipsmineralen aangetroffen die daar waarschijnlijk door water zijn achtergelaten. Ook hopen de onderzoekers de Marsrover nog verder naar het zuiden te kunnen sturen, daar zijn eerder vanuit de ruimte al kleiresten waargenomen. Opportunity moet die gaan bestuderen.

Opportunity heeft zojuist zijn vijfde winter op Mars overleefd. En dat is toch wel heel bijzonder. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Opportunity slechts drie maanden mee zou gaan. Inmiddels werkt Opportunity al zo’n acht jaar op Mars.

Bronmateriaal

"Opportunity Rolling Again After Fifth Mars Winter" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd