Opportunity klimt op kraterrand en heeft geweldig uitzicht

Marsrover Opportunity heeft op zijn oude dag een flinke klim gemaakt. De rover beklom het randje van de Endeavour-krater en dat levert misschien wel het mooiste uitzicht in zijn al bijna elf jaar durende carrière op Mars op.

Marsrover Opprotunity bevindt zich nu op wat NASA ‘Cape Tribulation’ noemt. Het is een plekje op de rand van krater Endeavour. Het was een flinke klim. Cape Tribulation bevindt zich zo’n 135 meter boven het platte landschap rond de krater en ligt hoger dan elk ander punt dat Opportunity sinds deze in 2011 begon met het verkennen van Endeavour bereikte. Het uitzicht is fantastisch. Vanaf het randje kijkt de rover zo de 22 kilometer brede krater in.

Deze foto maakte Opportunity kort voor deze begon aan de beklimming van Cape Tribulation. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.
Deze foto maakte Opportunity kort voor deze begon aan de beklimming van Cape Tribulation. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Natuurlijk is dit niet het eindpunt voor de rover die al meer dan 41 kilometer op de rode planeet heeft afgelegd. Het is de bedoeling dat de rover zich nu, langs de rand van de krater, zuidwaarts begeeft. Zo moet de rover aankomen bij een plek die ‘Marathon Valley’ is gedoopt. In dit gebied zijn eerder – vanuit een baan rond Mars – aan water gerelateerde mineralen gedetecteerd. Opportunity moet daar nu onderzoek naar gaan doen. Tegen de tijd dat de rover daar aankomt, heeft deze naar verwachting 42,2 kilometer, oftewel een marathon, afgelegd.

Opportunity arriveerde op 25 januari 2004 op Mars. Het was de bedoeling dat de rover slechts enkele maanden onderzoek zou doen. Inmiddels zijn we bijna elf jaar verder en rijdt Opportunity nog altijd rond. Maar al dat overwerk gaat de rover niet in de koude kleren zitten. Opportunity kampt de laatste tijd met serieuze geheugenproblemen. Het flashgeheugen aan boord van de rover werkt niet goed en dus moet de rover het (in ieder geval voorlopig) zonder dat flashgeheugen doen. Heel concreet betekent het dat gegevens en afbeeldingen elke keer naar de aarde gedownload moeten worden alvorens Opportunity zichzelf uitschakelt. Dat uitschakelen gebeurt wanneer de avond op Mars valt. NASA hoopt het flashgeheugen van de rover nog deels te kunnen herstellen en doet daar momenteel onderzoek naar.

Bronmateriaal

"NASA Mars Rover Opportunity Climbs to High Point on Rim" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd