Opportunity doorbreekt twintig kilometer grens

Op 24 maart verbrak de Marsrover Opportunity een record. De rover reed exact twintig kilometer sinds de landing op Mars in januari 2004. Meer dan 74 maanden heeft Opportunity over deze afstand gedaan. Dit komt neer op een gemiddelde van ongeveer negen meter per dag.

Opportunity zou net als zijn tweelingbroer Spirit slechts drie maanden op het oppervlak van Mars actief blijven. Momenteel is de rover bezig met het zevende jaar op de rode planeet.

De rover heeft het onderzoek bij de Concepción krater afgerond en is nu op weg naar de Endeavor krater. Deze krater is twaalf kilometer van Opportunity verwijderd. De rover heeft dus nog een lange reis voor de boeg.

Er zijn op dit moment geen redenen om te twijfelen of Opportunity de Endeavor krater gaat halen. De systemen van de rover zien er prima uit, de wielen zijn in goed staat en het terrein kent niet veel verrassingen.

Met tweelingbroer Spirit gaat het minder. Deze rover legde in totaal tien kilometer af en zit momenteel vast in het zand. Spirit zal blijven functioneren, maar dan als stilstaand laboratorium.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd