Prehistorische hominiden kregen minimaal zes miljoen jaar geleden opponeerbare duimen. Dit is opmerkelijk, want het oudste bewijs dat hominiden voorwerpen maakten van steen is 2,6 miljoen jaar oud. Het lijkt erop dat hominiden eerst de fijne motoriek kregen, om er daarna pas gebruik van te maken.
Wetenschappers vonden een klein fossiel duimbotje van de Orrorin tugenensis: één van de eerste hominiden. De Orririn tugenensis wandelde minimaal zes miljoen jaar geleden op aarde. Ledematen, tanden en stukjes kaak van minimaal vijf Orrorin-individuen werden in 2000 in Kenia blootgelegd. Het duimbotje van de Orrorin tugenensis werd vergeleken met duimbotjes van andere apen en hominiden. Wat blijkt: hominiden kregen de opponeerbare duim veel eerder dan verwacht.
De mens heeft opponeerbare duimen. Dit houdt in dat de top van de duim alle andere vingertoppen van dezelfde hand kan aanraken. De andere vier vingers van een hand kunnen dit niet. Deze fijne motoriek zorgt ervoor dat mensen gemakkelijk een koffiemok kunnen vasthouden en dat onze voorouders precieze gereedschap konden maken.
Tot nu toe dachten wetenschappers dat de Homo habilis (+/- twee miljoen jaar oud) de eerste hominide was met een mensachtige duim.