Oppervlak van de aarde schuift naar het noorden

Zonder dat u het merkt schuift het oppervlak van de aarde richting de noordpool. Door het smelten van gletsjers verandert de watermassa op aarde, awardoor de verschuiving ontstaat. Erg hard gaat dit overigens niet: het tempo bedraagt 0,88 millimeter per jaar. Toch beweren wetenschappers dat de verschuiving sneller plaatsvindt dan verwacht.

Tegen het einde van de vorige ijstijd verloren gletsjers aan massa, waardoor het gewicht van de ijskappen afnam. Als gevolg kwam het land onder het ijs iets omhoog. Dit proces is nog steeds bezig. Hierdoor beweegt de harde korst van het oppervlak noordwaards ten opzichte van het massacentrum van onze planeet.

“Oude computermodellen tonen aan dat de verschuiving 0,48 millimeter per jaar is”, zegt onderzoeker Xiaoping Wu van het Jet Propulsion Laboratorium in Californie. “Overigens merken wij weinig van de verschuiving, aangezien het gaat om 0,48 millimeter per jaar. Maar als de verschuiving meer dan een centimeter per jaar was geweest, dan zouden de effecten wel merkbaar zijn.”

WIST U DAT…

De huidige verschuiving van 0,88 millimeter per jaar heeft alleen invloed op satellieten in een baan om de aarde. “Satellieten die rond de aarde bewegen verzamelen informatie vanuit de ruimte, maar onze meetinstrumenten staan op aarde”, vertelt Wu. “De verschuiving van het aardoppervlak beïnvloed dus de metingen van de bewegingen van satellieten.”

Het onderzoek is niet alleen uitgevoerd door het Jet Propulsion Laboratorium, maar ook door de TU Delft en het Netherlands Institute for Space Research (SRON).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd