Opnieuw valt een muur in Pompeii

Een archeologische medewerker in Pompeii meldt dat er voor de tweede keer in een maand tijd een bouwwerk in de stad is ingestort. Het gaat ditmaal om een twaalf meter lange muur die het Huis van de Moralist (Casa del Moralista) beschermde. De ineenstorting zou veroorzaakt zijn door hevige regenval. Critici wijten het echter aan slecht onderhoud dat voortvloeit uit bezuinigingen.

Een aantal weken geleden stortte ook al een bouwwerk in Pompeii in: de stenen school waar de gladiatoren vermoedelijk ooit werden opgeleid om te vechten, viel ter aarde. Daar werd al verontwaardigd op gereageerd, maar nu volgt een tweede bouwwerk.

Tweede Wereldoorlog
Het is niet de eerste keer dat de bewuste muur is ingestort. Volgens de zegsvrouw stortte de muur tijdens de Tweede Wereldoorlog ook al eens in. “Hij werd toen weer opgebouwd, maar de hevige regen van de laatste paar dagen werd hem opnieuw te veel.” De muur was gebouwd met oude stenen. Deze worden nu weer gebruikt om de muur te herstellen.

Bezuinigingen
De problemen in Pompeii zouden onder meer te wijten zijn aan de bezuinigingen op de cultuurbegroting van de huidige regering. Dat zeggen deskundigen. In juli 2008 kondigde Rome de noodtoestand voor de stad af.

WIST U DAT…

…de inwoners van Pompeii niet stierven door de lava, maar door extreme hitte?

Werelderfgoed
Sinds 1987 behoort Pompeii tot het werelderfgoed en tegenwoordig trekt de stad jaarlijks miljoenen bezoekers. Pompeii werd in het jaar 79 bedolven tijdens een uitbarsting van de naastgelegen vulkaan Vesuvius.

Deskundigen hebben al aangegeven de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Sandro Bondi, de Italiaanse minister van Cultuur, gaf wel aan dat de muur geen kunstzinnige, archeologische of historische waarde bezit. De muur bevindt zich op een gebied dat niet voor het publiek toegankelijk is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd