Opnieuw ophef over paper klimaatscepticus

Een artikel waarin wetenschappers stellen dat klimaatverandering niet door mensen, maar door wolken wordt veroorzaakt, zorgt opnieuw voor ophef.

Het artikel verscheen in juli in het blad Remote Sensing en is van de hand van de bekende klimaatscepticus Roy Spencer. De wetenschapper stelt in het artikel dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door wolken. CO2 zou niet de boosdoener zijn. In andere woorden: de mens is niet de veroorzaker van de opwarming van de aarde.

WIST U DAT…

…een veranderend klimaat kan leiden tot oorlogen?

Manipulatie
Meteen rolde de hele wetenschappelijke wereld over Spencer en zijn artikel heen. De klimaatscepticus zou de resultaten gemanipuleerd hebben en de periode die hij bestudeerde, zou te kort zijn.

Hoofdredacteur
Het hele verhaal krijgt nu alsnog een staartje. Hoofdredacteur Wolfgang Wagner van het blad Remote Sensing erkent dat het artikel nooit geplaatst had mogen worden. Het artikel mist evenwicht: er is te weinig aandacht besteed aan onderzoeken waaruit anderen dingen (bijvoorbeeld: de mens veroorzaakt deze klimaatverandering) blijkt. Wagner kan daar niet mee leven en heeft bekend gemaakt op te stappen.

De auteurs van het artikel houden ondertussen voet bij stuk. Spencer blijft achter zijn onderzoek staan. Ook de reden die hij had voor het publiceren van de studie is onveranderd: hij kan niet aanzien hoe autoriteiten heel veel geld stoppen in het tegengaan van klimaatverandering. Ook vindt hij dat de overheden klimaatverandering als smoes gebruiken om een grotere controle te krijgen over het privéleven van de burger.

Bronmateriaal

"Journal editor resigns over 'problematic' climate paper" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Turtlemom4bacon (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd