Opnieuw een heldere vuurbol gespot boven Nederland (met filmpje!)

De meteoroïde lijkt boven Duitsland de atmosfeer binnen te zijn gedrongen en – na een vlucht over de Oost-Friese Waddeneilanden – boven de Noordzee te zijn uitgedoofd.

Dat blijkt uit een eerste analyse van zo’n 325 ooggetuigenverslagen, zo meldt de Werkgroep Meteoren. Het is de tweede keer in korte tijd dat een heldere vuurbol op klaarlichte dag vanuit Nederland te zien is.

De koers
Honderden mensen zagen de vuurbol gisterenmiddag rond 14.50 uur verschijnen. De meeste meldingen kwamen in de eerste uren na de verschijning uit Nederland. Maar ook in België, Duitsland, Denemarken en Engeland is de vuurbol gespot. Op basis van alle waarnemingen kunnen onderzoekers een aardig beeld krijgen van de koers van de meteoroïde en de plek waar deze de atmosfeer is binnengedrongen. Voor nu gaan ze ervan uit dat het stuk ruimtepuin boven het noordwestelijke deel van Nedersaksen (een Duitse deelstaat, grenzend aan Overijssel, Drenthe en Groningen) de atmosfeer is binnengedrongen. Daarbij ontstond een zeer heldere vuurbol (zie kader).

Wanneer een stukje ruimtepuin de atmosfeer binnendringt, gaat dat vaak met enorme snelheden, waarbij de lucht vóór de meteoroïde wordt samengedrukt en verhit. Het betekent dat de meteoroïde aan zulke hoge temperaturen wordt blootgesteld dat deze gaat smelten. Het lichtspoor dat we zien wanneer zo’n meteoroïde door de atmosfeer reist, ontstaat volgens Hemel.waarnemen.com doordat moleculen uit de atmosfeer en van de meteoroïde zelf door de hitte uit elkaar worden geslagen, waarna hun atomen geïoniseerd worden en vervolgens weer recombineren, waarbij licht wordt gegenereerd.

De vuurbol reisde – opnieuw afgaand op ooggetuigenverslagen – over de Oost-Friese Waddeneilanden naar de Noordzee, alwaar deze uitdoofde.


Inmiddels zijn er enkele videobeelden van de vuurbol binnengekomen. Dit is er eentje van, gemaakt nabij de Westerscheldetunnel. Filmpje: Marchal v / American Meteor Society.

Meteoriet
De meeste stukjes ruimtepuin die de atmosfeer binnendringen, gaan roemloos ten onder voor ze het aardoppervlak bereiken; ze smelten en verdampen in hun geheel in de atmosfeer. Maar er zijn ook ruimtestenen die wel stand weten te houden en uiteindelijk op de aarde ploffen. Of er iets is overgebleven van de meteoroïde die gisteren zo’n mooie vuurbol genereerde, is onduidelijk. Mocht een deel van de ruimtesteen de heftige reis door onze atmosfeer hebben overleefd dan lijkt het weinig aannemelijk dat we dit nog terug gaan vinden; aangezien de vuurbol boven de Noordzee uitdoofde, mag je verwachten dat eventuele overblijfselen nu op de bodem van de Noordzee rusten.

Oproep
De Werkgroep Meteoren wil desalniettemin graag meer weten over deze meteoroïde en roept iedereen die iets gezien heeft op om zich te melden (zie kader). Ook videobeelden en foto’s zijn van harte welkom. Hoe meer informatie de werkgroep heeft, hoe nauwkeuriger het lichtspoor in kaart kan worden gebracht.

De Werkgroep Meteoren is als het gaat om onderzoek naar deze vuurbol volledig overgeleverd aan het publiek. In Nederland staan weliswaar meerdere meteorencamera’s opgesteld die het hele luchtruim filmen en alle meteoroïden vastleggen, maar die worden pas actief als de avond valt. De meteoroïde van gisterenmiddag hebben ze dan ook gemist.

Het is de tweede keer in iets meer dan twee maanden tijd dat vanuit Nederland een heldere vuurbol te zien is. Eind juni trok een meteoroïde eveneens op klaarlichte dag een lichtspoor over ons land. Bovendien werden er meerdere knallen gehoord, die erop wezen dat het om een flink stuk ruimtepuin ging. Onderzoekers hadden goede hoop dat brokstukken van de ruimtesteen het aardoppervlak hadden gehaald en konden worden opgespoord. Maar vooralsnog is er niets gevonden.

Bronmateriaal

"Helder daglichtvuurbol op de middag van 12 september" - Werkgroep Meteoren
Afbeelding bovenaan dit artikel: OpenClipart-Vectors / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd