Opnieuw een flinke uitbarsting op de zon

zonnevlam1

De zon heeft opnieuw een X-klasse zonnevlam geproduceerd. Het is de derde in amper twee dagen tijd: eergisteren ontstonden op de zon ook al twee X-klasse zonnevlammen. Het lijkt erop dat de zon nu echt wakker aan het worden is.

De laatste zonnevlam is geclassificeerd als een X1.0 zonnevlam. De letter X duidt de intensiteit aan. De X-klasse is de meest intense klasse. Het cijfer erachter zegt iets over de kracht van de uitbarsting (X2.0 is twee keer zo krachtig als X1.0).

WIST U DAT…

…het zonnemaximum in 1859 voor grote problemen zorgde op aarde?

Het is de derde X-klasse zonnevlam in twee dagen tijd. Eerder produceerde de zon al een X2.2 en X1.5. De drie zonnevlammen kwamen allen voort uit dezelfde zonnevlek: een heel actief gebied op de zon dat – doordat de zon roteert – nu vanaf aarde zichtbaar is.

De verhoogde activiteit op de zon is goed te verklaren. NASA stelde gisteren nog dat het zonnemaximum – een periode waarin de zon extreem actief is – nu officieel is gestart. Tot op heden is dat zonnemaximum nog niet zo indrukwekkend, maar wetenschappers weten uit ervaring dat het staartje van zo’n zonnemaximum heel venijnig kan zijn.

Bronmateriaal

"Sun Emits 3 X-class Flares in 2 Days" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / SDO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd