zonnevlam1

De zon heeft opnieuw een X-klasse zonnevlam geproduceerd. Het is de derde in amper twee dagen tijd: eergisteren ontstonden op de zon ook al twee X-klasse zonnevlammen. Het lijkt erop dat de zon nu echt wakker aan het worden is.

De laatste zonnevlam is geclassificeerd als een X1.0 zonnevlam. De letter X duidt de intensiteit aan. De X-klasse is de meest intense klasse. Het cijfer erachter zegt iets over de kracht van de uitbarsting (X2.0 is twee keer zo krachtig als X1.0).

WIST U DAT…

…het zonnemaximum in 1859 voor grote problemen zorgde op aarde?

Het is de derde X-klasse zonnevlam in twee dagen tijd. Eerder produceerde de zon al een X2.2 en X1.5. De drie zonnevlammen kwamen allen voort uit dezelfde zonnevlek: een heel actief gebied op de zon dat – doordat de zon roteert – nu vanaf aarde zichtbaar is.

De verhoogde activiteit op de zon is goed te verklaren. NASA stelde gisteren nog dat het zonnemaximum – een periode waarin de zon extreem actief is – nu officieel is gestart. Tot op heden is dat zonnemaximum nog niet zo indrukwekkend, maar wetenschappers weten uit ervaring dat het staartje van zo’n zonnemaximum heel venijnig kan zijn.