Opnieuw bewijs dat Vikingen de Nieuwe Wereld bereikten

Archeologen hebben een stenen haard gevonden op het eiland Newfoundland voor de kust van Canada. Vikingen gebruikten dit hart om erts te verhitten: de eerste stap in het bewerken van ijzer.

Het is al langer bekend dat de Vikingen duizend jaar geleden een bezoek brachten aan de Nieuwe Wereld. Dit betekent dat Columbus niet de eerste Europeaan was die voet aan wal zette op het andere continent.

In 1960 werd de eerste (en tot dusver enige) Vikingnederzetting van Noord-Amerika gevonden, namelijk L’Anse aux Meadows. Er werden minstens acht gebouwen gevonden, waaronder een smederij. De nederzetting is in de vroege elfde eeuw gesticht. Het is onduidelijk wie de kolonie gesticht heeft. Sommigen denken dat het Leif Eriksson was, maar anderen vermoeden dat Leifs kolonie zuidelijker lag. L’Anse aux Meadows was een tijdelijke kolonie en de gebouwen stonden na een paar jaar weer leeg.

Vindplaats van het stenen haard. Foto: Robert Clark, National Geographic
Vindplaats van het stenen haard. Foto: Robert Clark, National Geographic

Nu is er op een tweede plek een stenen haard gevonden, namelijk enkele honderden kilometer ten zuiden van L’Anse aux Meadows. Er is nog niet genoeg overtuigend bewijs om te bevestigen dat de Vikingen het hart hebben gemaakt, aangezien eeuwen geleden ook andere groepen mensen op Newfoundland leefden, zoals inheemse Amerikanen en Baskische vissers. Toch zijn experts optimistisch, meldt National Geographic.

De ontdekker van de locatie – Sarah Parcak – is een zogenoemde ‘ruimtearcheoloog’ . Ze bekijkt en analyseert satellietbeelden om bijvoorbeeld Egyptische steden, tempels en tombes te vinden. Blijkbaar kunnen satellietbeelden ook gebruikt worden om Vikingnederzettingen te vinden. Zo verandert deze stookplaats van steen de vochtigheid van de grond eromheen, wat zijn uitwerking heeft op de vegetatie. Parcak kan aan de begroeiing zien wat er onder de grond schuilgaat. Best gaaf, nietwaar?

“Lange tijd dachten archeologen dat het onmogelijk was om Vikingnederzettingen te vinden langs de kust van Canada, omdat er geen goede methode was om dit te doen”, zegt archeoloog Douglas Bolender. “Nu laat Sarah Parcak zien dat ze een nederzetting kan vinden dankzij satellietfoto’s. Wellicht kan deze methode gebruikt worden om nog meer Vikingnederzettingen te vinden.”

Bronmateriaal

"" - National Geographic

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd