Oplosbare strip rekent af met pijn in mond na eten van te warm voedsel

Gretige mensen die regelmatig hun mond verbranden doordat ze niet kunnen wachten om warm eten te nuttigen, kunnen opgelucht ademhalen. Wetenschappers hebben een strip ontwikkeld die na het verbranden van de mond direct verlichting brengt.

Het overkomt ons allemaal wel eens: u heeft trek en kunt echt niet langer wachten. Dus neemt u een hap van de pizza of lepelt u wat soep naar binnen. Beter had u toch even gewacht, want wat is dat warm! Misschien verbrandt u uw tong, gehemelte of allebei wel. En dan moet u op de spreekwoordelijke blaren zitten.

Strip
Gelukkig zijn er wetenschappers die dit soort alledaagse probleempjes graag oplossen. Ze roepen daartoe een strip in het leven die een lokaal verdovingsmiddel loslaat: benzocaïne.

Hoe werkt het?
Wanneer u uw mond verbrandt, moet u de strip direct op het verbrande deel van de mond aanbrengen. Bijvoorbeeld op de tong of uw gehemelte. De strip hecht zich aan dat deel van de mond en zit u niet in de weg: de strip lost namelijk al snel op en biedt ondertussen verlichting van de pijn en versnelt ook het helingsproces nog eens. Terwijl de strip zijn werk doet, kunt u uw dagelijkse activiteiten gewoon vervolgen. “De strips zien eruit en gedragen zich als van die verfrissende strips die je ook wel in de drogisterij vindt,” vertelt onderzoeker Jason McConville.

Het klinkt goed. Toch zijn de onderzoekers nog niet tevreden. Ze werken daarom aan een strip die nog heftigere brandplekken kan behandelen en tot wel drie dagen lang verlichting brengt. Ook hopen ze nog te experimenteren met de smaak van de strip: als deze smaak prettig is, zullen mensen sneller geneigd zijn om de strip te gebruiken.

Bronmateriaal

"New Dissovable Oral Strip Provides Instant Pain Relief for Burns" - AAPS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Eva (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd