Opgravingen laten leven voor en na Toba zien

  In het zuiden en noorden van India hebben archeologische opgravingen wel tot heel bijzondere vondsten geleid. Zo is uit de vondsten af te leiden hoe de mensen hier 74.000 jaar geleden vóór en na de uitbarsting van de supervulkaan Toba leefden. Het is een waardevolle ontdekking, omdat lang werd gedacht dat slechts weinigen de ramp overleefden.

  Het internationale team van onderzoekers heeft onder het as Pompeii-achtige taferelen aangetroffen. “Dit suggereert dat menselijke volken al meer dan 74.000 jaar geleden in India aanwezig waren en dat is 15.000 jaar eerder dan we dachten,” vertelt onderzoeker Michael Petraglia. Zijn team heeft geconcludeerd dat vele mensen de vulkaanuitbarsting hebben overleefd.

  Gereedschap
  De archeologen hebben in India diverse stenen gereedschappen gevonden en concluderen dat de mensen die hier zo’n 74.000 jaar geleden leefden homo sapiens waren. Er zijn namelijk sterke overeenkomsten tussen de gereedschappen van de moderne mens in Afrika en die van de Indische mensen.

  Mens: met uitsterven bedreigd?
  Er doen zich over de uitbarsting van de Toba vele verhalen de ronde. Zo zou de vulkaanuitbarsting de mensheid op het randje van de afgrond hebben gebracht en had het niet veel gescheeld of de mens was uitgestorven. Het feit dat er nu gereedschappen van vóór en na de uitbarsting gevonden zijn, bewijst dat meer mensen dan gedacht de ramp overleefden; hun gereedschappen zijn zowel vóór als na de uitbarsting hetzelfde en dat bewijst dat het om dezelfde mensen gaat.

  Ecologie
  Hoewel vele wetenschappers speculeren over de grote ecologische veranderingen die de uitbarsting met zich meebracht, vermoeden de onderzoekers in India dat daar maar beperkt sprake van was. Zo zouden sommige gebieden zich heel snel hersteld hebben, waardoor het leven door kon gaan.

  De vulkaan Toba ligt op Sumatra en barstte 74.000 jaar geleden voor het laatst uit. De gevolgen waren gigantisch. Asdeeltjes werden bijna drieduizend kilometer hoog de lucht in geblazen en de zonnewarmte kon het aardoppervlak niet meer bereiken waardoor de temperaturen wereldwijd daalden.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd